Otkriven rekonstruisan “Spomenik istine”

U Kosovskoj Mitrovici kod mosta na Ibru danas je otkriven rekonstruisani “Spomenik istine” koji je posvećen žrtvama “OVK” i NATO bombardovanja.

Lokalna samouprava kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdvojila je 482.000 dinara za adaptaciju i rekonstrukciju ovog spomenika a radovi su u završnoj fazi. Na spomeniku su prepravljene ploče, napisana imena a očekuje se i rekonstrukcija klupa koje se nalaze u blizini spomenika.

Pred okupljenim građanima, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je istakao da “smo i dan danas svedoci da nema istine i daljih detalja kao i šta se desilo sa žrtvama”.

“Okupili smo se ispred Spomenika istine, koji govori istinu o stradanju srpskog naroda na prostoru Kosmeta u poslednjem ratu. Nažalost, svedoci smo da do danas nema istine i nema daljih detalja o nestanku kao i šta je sa žrtvama. Mi kao lokalna samouprava smo u stalnoj komunikaciji sa Udruženjem nestalih i nastavićemo u budućnosti i učvrstićemo veze kako bi saznali istinu gde su nestala lica i šta se desilo sa njima. Ono što je u ovom momentu obaveza svih nas jeste da pominjemo žrtve i stradalnike ali svakako i da se borimo za istinu nestalih i kidnapovanih lica” rekao je Spirić.

On dodaje da će lokalna samouprava uvek podržati rad Udruženja.

“Ono što je obaveza i ono što sa Udruženjem porodica kidnapovanih i nestalih radimo jeste da ako se pronađe neko od žrtava onda imena upisujemo na ovom spomeniku, tako da već imamo par novih imena koja su dopisana. Time pokazujemo da moramo da imamo odgovornost prema onima koji su dali svoje živote. Želim da ohrabrim ovo Udruženje i istaknem da ćemo konstantno biti uz njih i da su vrata lokalne samouprave uvek otvorena i za njihove probleme pojedinačno” navodi Spirić.

Koordinator Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu Milorad Trifunović je kazao da se i dalje traga za 576 nestalih Srba.

“Ja vas pozdravljam ispred Udruženja kidnapovanih i nestalih i pozdravljam sve one koji danas nisu ovde a imena njihovih najmilijih su upisana na ovom spomeniku. To su heroji i junaci koji su svoj život dali za odbranu i integritet Srbije na ovim prostorima. To su ljudi koji se nama nikada neće vratiti ali mi i dalje tražimo još 576 nestalih Srba. Očekujemo da ćemo ih pronaći ali međutim prištinske institucije ne čine ništa kako bi nam pomogli u rasvetljavanju sudbine nestalih. Da nemamo lokalnu samoupravu mi bi odavno bili zaboravljeni. Zahvaljujem se i novinarima koji su od prvog dana bili uz nas. Niko od relevantnih institucija ne istražuje ovde na prostoru KiM a iako se kopa, istražuju se ona mesta za koja se predpostavlja da su albanske žrtve a ne srpske. Ne mogu nikome da ulivam lažnu nadu ali borićemo se do kraja i učinićemo sve što možemo i sve što je u našoj moći” rekao je Trifunović.

Radmili Šapić iz Zvečana 9. juna 1998. godine kidnapovano je pet članova porodice – majka, otac, brat od strica, strina i sestra od strica. Kidnapovani su na svom kućnom pragu u mestu Leočina kod Rudnika. Te godine u oktobru, pronađene su njihove stvari, ali od njih punih 20 godina nema ni traga ni glasa.

“Oni su kidnapovani na kućnom pragu u selu Leočina. Istog dana mi smo saznali da su ih ubili na putu Leočina – Rudnik. Kidnapovali su ih i stavili na traktorsku prikolicu, odveli ih i ubili ih. Te iste godine, njihova garderoba je pronađena ali od njihovih ostataka ništa nismo pronašli ni dan danas. Moja želja je da tragamo i dok sam živa da ih pronađemo i da ih sahranim kako treba i kako valja i kako su zaslužili. Ne samo moje već i žrtve iz drugih porodica koje su isto ožalošćene” rekla je Šapić.

Današnjem otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni građani kao i Udruženje boraca i Udruženje penzionera, koji maksimalno podržavaju Udruženje porodica nestalih i kidnapovanih i nesebično pomažu u njihovom radu i traganju za istinom.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još