• Početna>
  • Vesti>

Koha: Tači bez ustavnih mogućnosti da zaobiđe Samoopredeljenje

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u petak da je dužan da preduzme mere oko mandatara za formiranje vlade, bez daljeg odlaganja. Međutim, pravnici ne vide mogućnost za bilo kakvu ustavnu radnju, piše Koha.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, navodi dalje taj dnevnik, naglasili su potrebu da Tači ne preduzima ishitrene akcije već da pruži šansu pregovorima između njih.

U nedostatku sporazuma sa DSK, Samoopredeljenje nije predalo ime mandatara ni posle tri zahteva predsednika, podseća Koha, a četvrti put je predsednik zahtev ponovio u petak, pisanim putem naglasivši odlučnost da preduzme mere i napominjući da ga ustavni mandat obavezuje da garantuje demokratsku funkcionalnost kosovskih institucija, uključujući obezbeđivanje nominacije kandidata za formiranje vlade.

„Nakon funkcionalizacije Skupštine Republike Kosovo, građani Republike Kosovo s pravom čekaju funkcionalnost Vlade Republike Kosovo i očekuju da ja usvojim predloženog kandidata/premijera.

Kao predsednik Republike Kosovo, dužan sam da preduzmem akciju bez daljnjeg odlaganja, prateći sve ustavne korake da građani Republike Kosovo što pre dobiju vladu. Uzimajući u obzir demokratske principe, transparentnost i političku korektnost, pružio sam im priliku i uporno se trudio da nominuju kandidata za premijera “, piše u pismu koje predsednik Hašim Tači uputio predsedniku Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju.”

Kurti je, navodi dalje Koha, pozitivno odgovorio na treći poziv šefa države i u ponedeljak otišao na razgovor, ali na sastanku koji je trajao kratko nije stavio na sto ime čoveka predloženog za premijera.

Tači je nagovestio da odlučnost Samoopredeljenja da ne objavi ime kandidata može biti shvaćena kao odbijanje davanja imena mandatara.

Izvor Koha Ditore/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još