Obilić: Razbijena ulazna vrata na zgradi srpske škole

Nepoznata lica su tokom praznika polomila stakla na ulaznim vratima OŠ „Branko Radičević“ u Obiliću, iako se objekat nalazi na svega 10 metara od policijske stanice u tom gradu, potvrdio je za Kosovo Onlajn direktor Aleksandar Popović.

Popović kaže da su razbijena stakla na ulaznim vratima uočili pomoćni radnici, kada su jutros posle praznika došli na posao i da sa sigurnošću ne može da tvrdi kada se ovaj incident dogodio, jer đaci tokom prazničnih dana nisu pohađali nastavu.  

Direktor škole je slučaj prijavio Policiji Kosova i KFOR-u a u toku dana, kako kaže, prijaviće i nadležnima iz kosovske opštine Obilić, budući da je ovo nije prvi slučaj napada na ovu školu.

“Do sad je bilo oko dvadesetak napada na našu školu, što razbijanja prozora, oštećenja inventara, krađe. I sami znate da su nam kosovske opštinske vlasti srušile jedan deo zgrade. Kosovska policija je po pozivu obišla mesto, napravila zapisnik ali sa mnom nisu razgovarali”, rekao je Popović za Kosovo Onlajn.

Srpsku školu u Obiliću jutros pre 10 sati obišao je i predsednik Privremenog organa za opštinu Obilić, Nenad Denić.

“Ovo je još jedan vandalski čin koji se dešava u zadnjih par godina u školi ‘Branko Radičević’ i ovo je još jedan dokaz da Srbi u Obiliću nisu dobrodošli. Kao i svi prethodni incidenti i ovaj će ostaviti posledice na preostali srpski živalj ovde, dodatno ih uznemirit”, rekao je Denić.

On je apelovao na organe kosovskih institucija da budu agilniji i zaštite mali broj Srba, koji još uvek živi u ovom mestu, dvadesetak kilometara zapadno od Prištine, kao i srpske đake.

Denić je rekao da će danas obići i razgovarati sa preostalim Srbima u Obiliću, a da je o ovom slučaju obavestio više instance.

Osnovna škola “Branko Radičević” nalazi se u sistemu obrazovanja Ministarstva prosvete Republike Srbije. Smeštena je u centru Obilića, a nju pohađa blizu tridesetak učenika.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još