• Početna>
  • Vesti>

Badnjak stigao u crkvu u Đakovici uprkos protestu Albanaca

Uprkos jučerašnjim organizovanim protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Ulici u Đakovici, badnjaci ubrani na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u ovu svetinju.

U jednom trenutku, zbog protesta nekoliko desetina đakovičkih Albanaca ispred ove svetinje, zbog najave da će doći Srbi iz raseljeništva, predstavnici Privremenog organa Opštine Đakovica ispred Vlade Srbije  – Kosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović, odustali su od posete. 
Ipak, zahvaljujući požrtvovanju Srbina iz Velike Hoče, Ivice Nakalamića, koji je angažovan na pomoći monahinjama u ovom manastiru, badnjaci su stigli do svetinje, na radost monahinja i raseljenih Đakovičana koji su u molitvama sa njima već dve decenije.
U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove metohijske opštine. Od NATO agresije i okupacije pokrajine pre dvadeset godina, ovde žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004, a u međuvremenu obnovljen – igumanija Teoktista i mati Joanikija. Njima je od pomoći i Vaska Perić, koja takođe živi u manastiru od progona Srba iz ovog grada 1999.godine.
Pre nekoliko dana, angažovanjem Privremenog organa opštine Đakovica, i uz podršku Kancelarije za KiM, očišćeno je gradsko pravoslavno groblje u ovdašnjem naselju Piskote.
Milenko Jovanović je novinarima kazao da Privremeni organ opštine Đakovica u 2020. godini planira niz konkretnih aktivnosti na planu pomoći manastiru u Srpskoj ulici, uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu, ali i akcije koje za cilj imaju pomoć i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih raseljenih Đakovčana u Srbiji i Crnoj Gori.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još