Tači i Kurti sutra o mandataru za sastav nove Vlade

Predsednik Kosova Hašim Tači i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti trebalo bi sutra, 6.januara, da održe konsultativni sastanak u vezi određivanja mandatara za sastav Vlade Kosova, a nakon što je Kurti već tri puta odbio poziv predsednika na konsultacije.

Ukoliko Kurti sutra bude predložen za mandatara, ima rok od 15 dana da kao budući premijer sasatavi vladu, pošto je, 26. decembra na konstitutivnoj sednici izabrano predsedništvo parlamenta na čelu sa Glaukom Konjufcom iz Pokreta Samoopredeljenje.

Ta sednica je održana bez koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova jer te dve stranke nisu mogle da se dogovore oko podele pozicija.

Medjutim, politički dogovor izmedju Samoopredeljenja i DSK se još uvek ne isključuje, imajući u vidu da je potpredsednica DSK Vjosa Osmani u petak izjavila da bi nepostizanje koalicionog sporazuma bila istorijska greška.

Inače, Demokratski savez Kosova će sutra održati sastanak Generalnog odbora, na kome bi trebalo da se raspravlja o aktuelnoj političkoj situaciji, uoči sastanka Tačija i Kurtija u vezi određivanja mandatara za sastav Vlade.

Ukoliko predsednik Kosova sutra predloži Kurtija za premijera, lider Samoopredeljenja će imati rok od 15 dana da zatraži od Skupštine izbor nove Vlade, koja mora da dobije prostu većinu glasova, odnosno 61 od ukupno 120 poslaničkih gladova.

Ukoliko nova vlada ne dobije podršku u Skupštini Kosova, predsednik je dužan da u roku od deset dana imenuje novog mandatara za sastav vlade, koji će imati rok od deset dana da sastavi Vladu.

Ponovni izbori se raspisuju ukoliko Skupština Kosova ni drugi put ne izabere vladu i oni moraju biti održani u roku od četrdeset dana od dana objavljivanja.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Klan Kosova

Comments