• Početna>
  • Vesti>

Mitropolit Porfirije za Tanjug: Sa Bogom, u neraskidivom zagrljaju slobode i ljubavi….

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da su događaji u Crnoj Gori pomutili i potresli radost predstojećeg praznika – rođenja Gospoda Isusa Hrista i ukazao na to da je Zakon o slobodi veroispovesti samo poslednja kap ugnjetavanja srpskog naroda u Crnoj Gori koji čak nema ni pravo na svoj jezik.

Mitropolit Porfirije je u intervjuu za Tanjug istakao da su u Crnoj Gori, iz nastavnih programa izbačeni srpski pisci i kultura; mnogi nastavnici srpskog jezika su ostali bez posla, a zatim im je, kao i svim pravoslavnim Srbima uopšte, potpuno uskraćena mogućnost da se zaposle u bilo kakvoj državnoj službi.

” I sve to vreme vršen je perfidni, nasilni etnički inženjering koji je imao za cilj da se Srbi odreknu nacionalne pripadnosti i kulture, a ovim anticivilizacijskim i diskriminatorskim Zakonom je definisan i način udaljavanja od pravoslavne crkve, jednom rečju odricanja od sebe. E to je, pokazalo se, bilo previše. Neki stariji to izgleda ne razumeju: u današnjoj Republici Crnoj Gori stasala su pokolenja dostojna onog naraštaja koji su krasili: beskompromisna verska i nacionalna svest i patriotizam, a koje su komunisti mislili da su zatrli. To su te hiljade i hiljade ljudi koji su na ulicama tamošnjih gradova izašli da mirno i dostojanstveno, ako hoćete demokratski, braneći slobodu svoje Crkve, u isto vreme brane budućnost svoje dece, ali i slobodu kao takvu, slobodu kao princip ” istakao je mitropolit.

On je ukazao na neskrivene podrške pravoslavnoj Crkvi koje dolaze od rimokatolika i muslimana koji žive u Crnoj Gori.

“U ove svete dane, molimo se čitavim svojim bićem za našu Crkvu u Crnoj Gori, za naše arhijereje, sveštenstvo, monaštvo i verni narod da im Gospod Mirotvirac, što pre donese mir, ali i pravo i pravdu. Molimo se za sve ljude dobre volje, molimo se i i za one koji nisu dobre volje da se što pre Hristovim rođenjem odobrovolje” rekao je mitropolitb Porfirije.

Govoreći o uslovima u kojima pravoslavni Srbi u Hrvatskoj dočekuju ovaj Božić, mitropolit Porfirije kaže da Verujući ljudi, pravoslavni Srbi, u Hrvatskoj, ali i svuda gde žive, praznik rođenja Hrista Bogomladenca, dočekuju u najvećoj radosti “nadajući se i verujući u mir, ljubav, pravdu dobrotu…”

“Bog u našu ljudsku istoriju ulazi tako što postaje jedan od nas, tiho i nenametljivo. On koji je car neba i zemlje svoje zemaljsko žitije otpočinje u ubogoj vitlejemskoj pećini, uz slavopoj anđela i pastira i poklonjenje mudraca sa Istoka. Time se sve što je stvoreno stavlja u službu Onome koji nije došao da mu služe, nego da služi i dade svoj život u otkup za mnoge. On je naš Emanuil, što znači s nama je Bog, i kao takav ostaje u vekove vekova. Celokupna istorija Crkve, posvedočena pre svega kroz ličnosti svetih Božijih ljudi, ogleda se u ovom Hristovom mesijanskom imenu. S nama je Bog a i mi s Njim,  u neraskidivom zagrljaju slobode i ljubavi, zagrljaju koji se otkriva kroz Crkvu i kao Crkva. Pravoslavni Srbi znaju da sve to u sebi sadrže reči našeg tradicionalnog narodnog pozdrava i božićne čestitke: Mir Božji, Hristos se rodi! Taj pozdrav, koji u sebi sadrži radost koju nam niko ne može oduzeti i ja upućujem Vama i svim vašim čitaocima. Upućujem pozdrav koji poziva na trženje oproštaja od svih i praštanje svima, pozdrav koji poziva na mir sa Bogom i sa bližnjima” rekao je mitropolit Porfirije.

Mitropolit je svim pravoslavnim vernicima poželeo srećan praznik.

” Svim pravoslavnim vernicima, svakoj porodici želim da u miru sa Bogom i ljudima u radosti proslavi praznik  Rođenja Hristovog. Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Tanjug

Foto: Novosti

Comments

Pročitaj još