U zemljama Zapadnog Balkana jeftiniji roming, osim u BiH i CG

Cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas su snižene za 9 do 35 odsto, u skladu da drugom fazom primene regionalnog sporazuma o romingu, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Repblike Srbije Tatjana Matić, dodajući da će cene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Prosečna cena odlaznog poziva iz Srbije od danas iznosi 7,1 dinar što je, kaže Matićeva, dodatno smanjenje za 34 odsto u odnosu cenu koja je već samnjena u julu 2019. godine.

Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju je 5,6 dinara, a SMS poruke 2,9 dinara, dok prenos podataka u proseku košta 3,6 dinara po megabajtu.

Matićeva je podsetila da je primena Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine.

Srbija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) sa tri mobilna operatora nastaviće da u potpunosti poštuje potpisani sporazum, kaže Matićeva.

BiH i Crna Gora u decembru 2019. donele su odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cene uvedene 1. jula.

“Ne može se reći da krše sporazum jer su primenile prvu fazu. Međutim, ove dve zemlje su tražile dodatno vreme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primenile drugu fazu”, rekla je Matićeva.

Oko 1,3 miliona građana koristilo roming 

Podaci pokazuju da je u prva tri meseca primene regionalnog sporazuma oko 1,3 miliona građana Srbije koristilo roming u zemljama Zapadnog Balkana i da ih je za oko devet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Taj podatak ide u prilog tome da je primena sporazuma donela finansijsku uštedu i olakšala komunikaciju za naše građane”, ukazala je Matićeva.

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza.

Od danas se menja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju) i roming naknadu.

Od 1. jula predviđeno je dodatno snižavanje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Planirano je potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana od 1. jula 2021, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu ove godine, na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo*).

Izvor: Tanjug

Foto: Ilstracija

Comments