• Početna>
  • Vesti>

Spirić i Simić obišli socijalno ugrožene: U 2020. dodatna pažnja za ovu kategoriju građana

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica  Aleksandar Spirić  obišao je danas četiri interno raseljene porodice, koje su  krov nad glavom pronašle u kućama za socijalno stanovanje u Kosovskoj Mitrovici. Ove porodice  su šesnaest godina živele u  kolektivnom centru u staroj školi „Branko Radičević“  a neke od njih su bili stanari  Samačkog bloka , uništenog u požaru,  krajem jula meseca, 2017. godine. Spirić im je povodom novogodišnjih praznika,  uručio poklone.

Kuće za socijalno stanovanje su dve prizemne zgrade,  podignute pre četiri godine sredstvima Kancelarije za KiM. Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica  dao ih je na korišćenje Centru za socijalni rad.  Zamišljeno je da stanarski staž bude privremen, dok se ne iznađe način da ovi ljudi budu trajno stambeno zbrinuti.

„Nama je ovde dobro.  Ja sam zadovoljna i meni opština pomaže“ kaže Kruna Kostić koja je rodno Gnjilane napustila 1999. godine. Najpre je sa sinom 16 godina  živela u kolektivnom centru, a poslednje četiri godine, uslovi u kojima žive su daleko bolji.

„U kakvim sam uslovima živela i šta sam sve pretrpela, meni je ovde mnogo dobro. Nemam šta više da se žalim.  Opština nam pomaže i kroz kuhinju, u namirnicama…Hrana je dobra, iz Studentskog doma. Sad imamo i kupatilo. Važno je da imamo krov nad glavom. Uvek nas se sete za praznike. Nikad nas ne izostave. I za osmi mart, i za crkvene praznike“ priča Kostić.

„Na nama je da vodimo odgovornu politiku i da budemo neprestano posvećeni  ljudima  kojima je pomoć najneophodnija“ rekao je Spirić.

On je naglasio da je utočište u ovim kućama pronašao i jedan deo stanara nekadašnjeg Samačkog bloka,  i izrazio zadiovoljstvo što u Kosovskoj Mitrovici ne postoji više nijedan kolektivni centar.

„Svi su zbrinuti, bilo kroz program raspodele stanova socijalno ugroženim licima, bilo na ovaj način“ kaže Spirić i dodaje da bez podrške države Srbije ničega ne bi bilo i zato je jedini cilj osnažiti njeno prisustvo na Kosovu i Metohiji.

Direktor Centra za socijalni rad Dejan Đinović kaže da su svi stanari ovih kuća obuhvaćeni socijalnim programom kroz materijalnu pomoć.

„Oni su ujedno svakodnevni korisnici Narodne kuhinje i ja se u njihovo ime zahvaljujem, pre svega državi Srbiji i lokalnoj samoupravi,  koja brine o svim građanima a naročito o ugroženim kategorijama“ rekao je Đinović.

Ove porodice, obišao je i načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić koji je poručio da  je zajednički cilj kompletne lokalne vlasti  da se  kategoriji socijalno ugroženog stanovništva posveti dodatna pažnja.

„Ne samo da im obezbedimo elementarne uslove za život, već i da im omogućimo da ovde normalno žive i da svi zajedno, jedinstveno i solidarno nastavimo našu borbu i da pokažemo koliko nam je stalo do svakog građanina koji živi na ovim prostorima“ rekao je Simić.

Svi stanari ovih kuća su ujedno i korisnici Narodne kuhinje, u kojoj se svakodnevno hrani 50 ljudi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još