Podignuta optužnica protiv Nenada Rikala

Specijalno tužilastvo Kosova podiglo je danas optužnicu pri Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Nenada Rikala, bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova. Istom optužnicom je obuhvaćeno još sedam osoba za krivično delo zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Kako se navodi u saopštenju, okrivljeni Nenad Rikalo je u 2018. sa ciljem omogućavanja nezakonitog sticanja profita nekih kompanija postupao nezakonito i namerno u suprotnosti sa zakonom.

“Optuženi Nenad Rikalo, u svojstvu ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja je premašio svoje nadležnosti dizajnirajući ‘poseban program’ bez posebnog budžeta dodeljenog ovom projektu, postavio kriterijume za finansiranje, iznos bespovratnih sredstava, zaobilazeći čak i redovne posebne postupke dizajniranja programa, za koje je bila zadužena Služba za politiku ruralnog razvoja pri ministratsvu”, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da je Rikalo nezakonito doneo i odluku za izradu novih politika za dalji razvoj ruralne infrastrukture i povećanje konkurencije u manje razvijenim ruralnim sredinama, pri čemu se program sam podnosi, kompletirano, dok je komisija samo formalno formirana.

Optužnicom su  obuhvaćeni i drugi radnici u ministarstvu:  N.R., K.H., Sh.Z., E.Gj., Sh.M., L.Th., L.K i A.Z., koji  se dovode u vezu sa zloupotrebom službenog položaja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još