• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Okupljanje oko pet principa nacionalne politike

?????????????????????????????????????????????????????????

Zbog Kosova i Metohije, kao i zbog cele Srbije, nadam se da u novoj godini nećemo biti dovoljno zaboravni i naivni da pomislimo da je datost sve ono što danas u Srbiji imamo, naveo je direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
U autorskom tekstu za Politiku, Đurić piše neka nam 2020. godina donese manje dnevnopolitičke ostrašćenosti i nastavak okupljanja oko pet prioriteta nacionalne politike.
Kao prvi princip naveo je očuvanja stabilnosti i mira, a potom očuvanja suvereniteta zemlje, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti političkog sistema.
Kao principe nacionalne politike ističe i ubrzani ekonomski oporavak i razvoj kao ključni prioritet nacionalnog opstanka.
Navodi i principe demografske obnove i očuvanja mladih u Srbiji, kao i orijentacije srpskog društva i politike ka budućnosti, uvek zasnovane na brižljivom negovanju svesti o našoj prošlosti, kulturi, tradiciji i srpskom identitetu.
Đurić ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga ovih dana ponovo sa “strahovitim emotivnim nabojem, pravom mržnjom, vređaju i blate stručnjiaci iz 2011, 2008, 2006. i 2004., imao političke i lične snage da odbije strahovite pritiske na našu zemlju, da de fakto prihvati nezavisnost Kosova i njegovo članstvo u UN 2012. i 2013.”.
Naglašava da je Vučić tada sačuvao suverenitet zemlje i uspeo da konstruktivnim, ali nacionalno odgovornim pristupom dijalogu o KiM, za Srbiju dobije nekoliko dragocenih godina za ekonomski oporavak, čiji je takođe glavni arhitekta.
“Imao je veštine, bolje da kažem mudrosti, da težište dijaloga pomakne u pravcu zadovoljenja legitimnih interesa Srbije i srpskog naroda, istovremeno omogućujući našoj državi da se za to vreme vadi iz živog blata višedecenijskog sunovrarta. Imao je dovoljno lične energije da taj oporavak u velikoj meri organizuje i predvodi. Može i da vam se sviđa ili ne sviđa njegov stil, ali to su činjenice”, zaključio je Đurić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još