• Početna>
  • Vesti>

Simić: U Prištini se priprema zakon sličan crnogorskom?

Poslanik Srpske liste i novi potpredsednik kosovske skupštine Slavko Simić izrazio je danas bojazan da bi Priština mogla da donese zakon o verskim zajednicima sličan crnogorskom.

“U Prištini je u pripremi zakon koji se zove zakon o verskim zajednicima, malo drugačijeg naziva, ali suštinski je isti kao crnogorski i tu je u pitanju, možda, otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve i svega onoga što je pravoslavno”, rekao je Simić za TV Pink.

Ocenio je da je ono što se dešava u Crnoj Gori gaženje prava, pravde i univerzalnih pravoslavnih vrednosti, dodajući da je srpski narod i na KiM zabrinut zbog donošenja takvog zakona koji bi mogao da se prepiše i u južnoj srpskoj pokrajini.

Simić je pozvao vlasti u Crnoj Gori da vode dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom i pokažu da nije na delu, kako kaže, sinhronizovnao otimanje imovine SPC.

Govoreći o situaciji na KiM o tome da li je izvesnije da će biti formirana nova vlada ili održani novi izbori, Simić je ocenio da ukoliko Amerikanci ne budu “kumovali” koaliciji između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, izvesnije je da će na proleće biti novih izbora.

Simić je podsetio da je “zastoj” u dogovoru između dve najveće albanske političke stranke na KiM nastao jer nisu našli zajedničko rešenje za položaj budućeg tzv. predsednika Kosova.

Prema Simićevim rečima, Srpsku listu ne interesuje ko će biti budući premijer, predsednik parlamenta ili tzv. predsednik Kosova, već im je u interesu, kako kaže, da Albanci ispoštuju zagarantovana prava srpskog naroda i ono što im po ustavu i zakonima pripada u institucijama.

Navodi da Albanci na sve moguće načine pokušavaju politički da limitiraju Srpsku listu i oduzmu svako političko institucionalno pravo koje im pripada u kosovskim institucijama.

“Srpski narod veruje Srpskoj listi, jer smo osvojili svih 10 mandata i sada nećemo dozvoliti niti Aljbinu Kurtiju ili bilo kome drugom da manipuliše srpskom zajednicom, jer mi imamo mehanize da upravljamo političkim životom i da se borimo za naš narod”, rekao je Simić.

Najavio je da će sutra u Beogradu svi predstavnici srpskog naroda na KiM imati sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Ðurićem na kojem će se, kaže, analizirati politička siutacija nakon izbora, čitava situacija na KiM, o projektima koji su do sada realizovani i koji će biti urađeni sledeće godine.

“Predsednik Aleksandar Vučić i Ðurić podržavaju svako srpsko dete, domaćinstvo, školu, bolnicu, lokalnu samoupravu i svaku našu ideju i naš projekat. Nikada nije postajao takav konsenzu između države i srpskog naroda na KiM”, naveo je Simić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još