• Početna>
  • Vesti>

Konjufca: Kurti upozorio Mustafu da neće dozvoliti blokadu Skupštine

Foto: Koha

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da je lider Pokreta Samoopredeljenja Albin Kurti na sastanku 24. decembra upozorio Mustafu da će, ukoliko ne postignu sporazum, biti primoran da postupa u skladu sa ustavom.

 “Upozorio je Mustafu da neće dozvoliti blokadu. Mustafa možda nije obavešten o meni kao kandidatu, međutim uprkos tome što je rekao da to nije očekivao, ipak  je bio upoznat da ukoliko dogovor ne bude postignut 24 sata pre konstitutivne sednice, PS neće blokirati rad sednice “, rekao je on za KTV, prenosi Koha.

 On je dodao da je drugo upozorenje uputio u emisiji u kojoj je sam rekao da neće postati PAN i da neće blokirati konstitutivnu sednicu Skupštine i naglasio da njegovo imenovanje za predsednika Skupštine nije iznenađujuće.

 „Mi smo deo Skupštine već 9 godina i redovno smo bili na skupštinskim funkcijama. Bio sam potpredsednik Skupštine, a zatim sam bio predsednik parlamentarne grupe. Za mene okruženje u kojem se nalazim nije iznenađenje. Ali mislim da to takođe ne iznenađuje ljude jer je to prirodan poredak stvari u situaciji u kojoj se nalazimo “, rekao je on.

 Kaže da je Kurti na poslednjem sastanku, 24. decembra, lideru DSK predstavio sve moguće opcije.

 “Pokušali smo do ponoći 24. decembra, kada je Kurti imao važan sastanak sa Mustafom i predložio sve moguće opcije, ali Mustafa se uopšte nije pomerio sa njegovih stavova. Glavni problem koji smo imali je bio  dogovor o predsedniku na čemu DSK nije popuštao. Sa naše tačke gledišta, to je bio položaj za koji građani nisu pozvani da odlučuju “, kazao je on I dodao da da mesto predsednika vidi nezavisno od drugih dimenzija, a ne onako kako ga DSK definiše.

 Prema njegovim rečima PS je prešao na opciju B koja je bila gora od opcije A koja je bila ravnoteža između parlamenta i vlade, s tim da je vlada podeljena jednako.

 “Da bismo imali izbalansiran odnos, videli smo da možemo dati smisao opredeljenju birača na izborima. Predsednik se bira po drugom mandate u potpuno zasebnom procesu. Iako smo svesni načina na koji se bira, ima veze sa Skupštinom Kosova “, rekao je on.

Izvor:Koha ditore/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još