• Početna>
  • Vesti>

U SKC u Prištini predstavljena knjiga mladih stvaralaca „Kuda da krenem“

“Kuda da krenem”, naziv je zbornika literarnih i likovnih radova učenika srednjih škola, koji je predstavljen u Srpskom kulturnom centru u Prištini. Reč je o prvoj knjizi na srpskom jeziku koja je posle 20 godina štampana u Prištini.

Teme đačkih radova objavljenih u Zborniku su raznovrsne, obojene radošću i tugom. Ređaju se stihovi , od onih najtipičnijih za te godine, ispunjenih ljubavnim osećanjima, do onih  u kojima dominiraju socijalne teme i razmišljanja o životnom kovitlacu.

“Počela sam da pišem iz razloga što me boli nepravda koja se dešava i sa kojom se suočavaju ljudi na Kosovu i upravo je to tema mojih pesama i mojih radova. Povrh toga ima i drugih tema sa kojima se susrećem svakodnevno“, ističe Irena Mladenović iz Gračanice. 

„Kuda da krenem, a da me natrag ne vrate Gračanička zvona

Kako da se otarasim pesme dečanskih monaha

Gde da se sakrijem od Lazareve kletve, kada kud god da krenem, sapliće me i usporava

Kuda da krenem, a i da odem, gde da se posle vratim…“.

“Pisanjem poezije se bavim od svoje sedme godine i tada je počela da se gradi sva  ta ljubav prema onome što sada pišem, prema tim delima koja oslikavaju mene“,kaže mlada pesnikinja  Mila Mihajlović.

„Da li znaš da si moja bajka ,moje izgubljeno utočište i moj neostvareni san.

Da li znaš da te gradim od atoma koje ne vidim i čiju energiju samo naslućujem….“

Neki su od stihova Mila Mihajlović, najmlađeg od sedam autora zastupljenih u Zborniku.

Najzasluženija za prikupljanje, selekciju i izdavanje Zbornika pesama  je profesor srpskog jezika i književnosti Ana Kostić, koja svesrdno podržava mlade pesničke talente.

“U knjizi su zastupljeni radovi sedam autora, odnosno  talentovanih autorki, sve su devojke.Videćete u knjizi da su neke od njih zastupljene sa većim, a neke sa manjim brojem pesama, što ne znači da ona sa manjim brojem pesama nije dobar pesnik i nije vredna pažnje.Jednostavno, deca su nam dala ono što su želela da se objavi“,zaključila je profesor  Ana Kostić.

Zbirka dečjih radova „Kuda da krenem“ deo je projekta „Moja prva knjiga“ Srpskog kulturnog centra u  Prištini  koji  je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. 

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još