• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Samoopredeljenje i DSK idu na konstitutivnu sednicu bez dogovora o vladi

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti saopštio je večeras da se na sutrašnju konstitutivnu sednicu kosovske skupštine ide bez dogovora o vladi sa Demokratskim savezom Kosova.

Kurti je u objavi na Fejsbuku rekao da je njegova stranka pravila kompromise ali ne i DSK. Kurti je rekao da je poslednju ponudu DSK uputio sinoć.

U ovoj ponudi se navodi da Samoopredeljenju, kao prvoj stranci pripada mesto predsednika Skupštine Kosova i prvi potpredsednik, a drugi potpredsednik iz redova DSK i da se njegovim predlogom omogućava da dve stranke rotiraju ove funkcije.

„DSK dobija predsednika parlamenta dok će drugog potpredsednika imati Samoopredeljenje. Dakle, DSK bi imao predsednika parlamenta, a Samoopredeljenju bi pripala dva potpredsednika parlamenta,” naveo je Kurti. 

Kurti je takođe zatražio da se slučaj funkcije predsednika Kosova odloži. Međutim, ako budu insistirali na ovom mestu, Samoopredeljenju se dodaje još i MUP Kosova.

„Pitanje predsednika najbolje bi bilo da se odloži za kasnije. Međutim, ako DSK insistira na tome da mi definitivno obećamo da će biti nominovan od DSK-a, u tom slučaju nama će pripasti i MUP, koji je od vitalnog značaja za borbu protiv kriminala i korupcije. Nominacija DSK za predsedničkog kandidata vrši se nakon što nismo našli saglasnu nestranačku ličnost, a kada DSK bude odredila konkretno ime kandidata, zatražiće se i saglasnost Samoopredeljenja”, saopštio je Kurti.

Lider Samoopredeljenja takođe je govorio o zahtevu DSK za podelu Ministrastva kulture omladine i sporta.

„Prema zahtevu DSK, ovo ministarstvo se deli, gde se kultura i mladi prebacuju u Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, dok se sport prenosi u Ministarstvo zdravlja. Nesrpske manjine dobijaju Ministarstvo regionalnog razvoja ili lokalne samouprave, dok srpska manjina dobija Ministarstvo zajednica“, objasnio je Kurti.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još