• Početna>
  • Vesti>

“Duhovni medaljoni” Časlava Milisavljevića – Drvo je stradalno i zloupotrebljeno, baš kao čovek

Izložba gravura u drvetu Časlava Milisavljevića  iz Zvečana,pod nazivom „Duhovni medaljoni“  otvorena je sinoć u Parohijskom domu hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.

Reč je o izložbi radova  na kojima su prisutni pre svega pravoslavni  motivi.

„Drvo je personifikacija života.  Ono monumentalno raste iz mraka. Ta monumentalnost se ogleda u tome što  nikada ne znamo gde će se koren završiti , a gde grane.  Drvo je stradalno, baš kao i čovek. I zloupotrebljeno u ovom  vremenu“ priča Milisavljević.

Celo njegovo stvaralaštvo usmereno je ka proslavljanju Gospoda ali i ka kako kaže „ potrebi da se vek  drveta produži i osmisliti  nastavak  života.

„Ono je nekad bilo božanstvo. Ono ima ono za čime mi vapimo – svetlost, mir i tišinu prostora i ravnotežu koja među nama nedostaje. Drvo, poput umnih i mislećih ljudi, a njih je danas malo. Njemu nije suština u prilagođavanju okolini i drugima, već poštovanje iskonske datosti.  Zaista, personifikacija našeg života “ poručuje Milisavljević.

On je izrazio zadovoljstvo što je Leposavić pokazao  dobru volju da bude domaćin njegove prve izložbe i zahvalio organizatorima i posetiocima na interesovanju.  

Organizator izložbe je Centar za kulturu „Sava Dečanac“ Leposavić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još