Sinod SPC arhijerejima i narodu Crne Gore: Nastavite odbranu svojih verskih prava

Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, a u vezi sa najavljenim usvajanjem predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve uputio je danas podršku crkvenim arhijerejima i narodu koji se protive usvajanju ovog zakona.

Saopštenje Sinoda SPC prenosimo u daljem tekstu.

“Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, a u vezi sa najavljenim usvajanjem predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve ovim putem upućuje podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu eparhijâ: crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke, da, obodreni silom Duha Svetoga i molitvenim zastupništvom svetih iz roda našega, nastave odbranu svojih verskih prava u Crnoj Gori.

Kao što je već rečeno u zvaničnom saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora, to i sada ponavljamo da smo protiv predloga Zakona kojim predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija Srpske Pravoslavne Crkve nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti.

Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog Zakona, apelujemo na poslanike u Skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog.

U isto vreme, podržavamo inicijativu koju je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije uputio Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi Zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Foto: Gračanica online

Comments