• Početna>
  • Vesti>

Budžet Opštine Kosovska Mitrovica za 2020. preko 1,56 milijardi dinara; Spirić: Godina velikih ulaganja u infrastrukturu

Opštinsko veće Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica usvojilo je danas budžet za 2020.  godinu, u iznosu od preko  1,56 milijardi dinara.  Najveći deo budžeta  – 78%, dolazi iz budžeta Vlade Srbije, oko 19%  čini porez na dohodak građana a oko 3% su ostali prihodi.

Najveći deo budžeta, 46,8% ide na plate zaposlenih u Opštini i u ustanovama koje se finansiraju posredstvom lokalne samouprave.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kaže da je budžet uglavnom orijentisan na kapitalne investicije i infrastrukturne projekte, za koje će biti izdvojeno preko 520 miliona dinara, odnosno 33,3% budžeta . Najveći projekti koje će Opština Kosovska Mitrovica realizovati u narednoj godini su: izgradnja fudbalskog kompleksa – skoro 157 miliona dinara,  izgradnja novog mosta preko Ibra, koji će Kosovsku Mitrovicu povezati sa lokacijom Dudin Krš  i uz to izgradnja pristupnih saobraćajnica, u iznosu nešto većem od 80 miliona dinara za pristupnice, plus preko 66 miliona za sam most ; rekonstrukcija lokalne vodovodne mreže u gradu – skoro 46 miliona dinara;  izgradnja kapele na Gradskom groblju u Velikom Rudaru- skoro 10,5 miliona dinara;  parterno uređenje stambenih zgrada u ulici Lole Ribara – 6 miliona dinara; izgradnja kružne raskrsnice na mestu ukrštanja ulica Kralja Petra i Knjaza Miloša – 6,2 miliona dinara;  izgradnja dodatnog objekta za potrebe Ekonomsko – trgovinske škole – preko 10 miliona dinara; zamena kompletnog cevovoda u objektui STŠ „Mihajlo Petrović Alas“ – 4 miliona dinara; izgradnja obdaništa „Danica Jaramaz“ – preko 18 miliona.

Za rashode u vidu korišćenja roba i usluga, naredne godine predviđeno je 12, 45% budžeta.

Za socijalnu zaštitu, dotacije nevladinim organizacijama, materijalne troškove osnovnim i srednjim školama, kazne i penale po rešenju sudova i ostale rashode rashode izdvaja se 5,5% budžeta.

„Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i predsedniku Aleksandru Vučiću, mi funkcionišemo i to je pokazatelj da je država Srbija čvrsto uz ovaj narod ovde, da brine. Sve su to jasni pokazatelji da država želi da investira i ulažući u plate ljudi i u ozbiljne projekte“ rekao je Spirić.

Budžetom je predviđeno i finansiranje sportskih udruženja u gradu, ulaganje u poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova. U skladu sa poslednjim, Opština očekuje da će u 2020. uspeti da izgradi još deset stambenih zgrada.

On je posebno istakao da je ove godine deo budžeta koji Opština  ostvaruje kroz porez na dohodak građana, svega 19%.

„Veliki je problem promena mesta prebivališta pojedinih građana koji rade na području naše opštine, u javnim preduzećima,  ustanovama kulture, obrazovanja, zdravstvene zaštite i na fakultetima. To umnogome umanjuje  naš udeo u budžetu, jer se porez na dohodak raspoređuje na osnovu prebivališta zaposlenog. To trpe građani“  rekao je Spirić i apelovao na građanstvo da ne menja mesto prebivališta jer time finansijski slabi svoj grad.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još