• Početna>
  • Vesti>

Nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda u Kosovskoj Mitrovici

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici danas su organizovani besplatni ultrazvučni pregledi abdomena, kardiološki internistički pregledi (merenje krvnog pritiska i EKG) i tumor marker analize TOTAL, TPSA, SEA.

Ova akcija sprovodi se danas u periodu od 8 do 16.00 časova, a reč je o nastavku akcije koju je ranije pokrenulo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, potvrdio je Kontakt Plus radiju dežurni lekar dr Zlatan Elek.

Prema njegovim rečima, odziv pacijenata je solidan.

“Ono što je jako značajno za naše građane je to da kod nas u Zdravstvenom centru ne postoji lista čekanja, tako da svi naši pacijenti, svakoga dana mogu da obave preglede bez zakazivanja. Današnja akcija je samo jedna vrsta olakšice za zaposlene ljude koji ne mogu da dođu na pregled tokom radnog dana, ali i za hronične bolesnike koji moraju da idu na redovne preglede”, istakao je dr Elek u izjavi Kontakt Plus radiju.

On je podsetio da jedino pacijenti kojima je potreban pregled skenerom, ovu vrstu pregleda moraju da zakažu, ali da se čak i na te preglede ne čeka dugo.

Značajna olakšica je da će svi koji žele da provere svoje zdravstveno stanje, moći to da urade bez obzira na to da li imaju overenu knjižicu ili uput za specijalistu.

Na preglede mogu da dođu svi građani, odnosno i oni bez zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo zdravlja tako nastavlja sa aktivnostima koje za cilj imaju promociju prevencije kao najbolje mere za očuvanje zdravlja.

Ovim akcijama ističe se važnost prevencije i podseća da i najteža oboljenja mogu uspešno da se tretiraju ukoliko se otkriju na vreme.

Pored Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, više od 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji danas sprovodi ovu akciju.

U prethodnih 16 sprovedenih akcija preventivnih pregleda skoro 350.000 građana Srbije obavilo je preglede, a od tog broja više hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku.
 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još