• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Doneli smo važne odluke, jedinstvenije tržište znači veće investicije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, po završetku samita o “malom Šengenu” u Tirani, da su na sastanku donesene važne odluke za unapređenje trgovinske razmene tri zemlje, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora. Albanski premijer Edi Rama istakao je da su se sastali kako bi izgradili most između prošlosti koja deli zemlje u regionu i budućnosti koja ih ujedinjuje.

Odluke za unapređenje trgovine su od ogromnog značaja za ceo region, podvukao je Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji nakon sastanka u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom, predsednikom vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim i crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

“Srbija će velikom sumom novca pomoći Albaniju”

Vlada Srbije će u ponedeljak doneti odluku da značajnom, velikom sumom novca pomogne Albaniju, nakon razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio tu zemlju, izjavio je predsednik .

“Verujem da ćemo biti jedan od tri ili četiri najveća bilateralna donatora za postadale u Draču, Tumanu i drugim mestima u Albaniji”, rekao je Vučić.

Ponovo je izrazio saučešće svim porodicama nastradalih u zemljotresu koji je pogodio Albaniju, navodeći da je Srbija pomogla onoliko malo koliko je mogla, slanjem jedinica Sektora za vanredne situacije.

Predsednik je najavio da će, pored toga što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Severne Makeodnije rade 24 sata, i carinski timovi imati sastanak u narednom periodu, da bi se olakšalo carinjenje i smanjilo čekanje na granici.

U tom smislu, dodao je da će se povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili – šest ili sedam umesto 23 sata.

Vučić je naveo da bi trebalo da se implementira dogovor o tzv. povlašćenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisani bilateralno na sledećem sastanku, a to podrazumeva da određene kompanije, koje su već prepoznatljive mogu lakše da prelaze granicu.

“Prelaz Preševo-Tabanovce pređe 320.000 kamiona godišnje. Onda vidite kolika je to korist za sve”, rekao je predsednik Srbije.

Ponovio je da je od velikog značaja formirati što jedinstvenije tržište rada, što će značiti ubedljivo veće privlačenje investicija.

To, kaže, znači da će radnici iz Srbije, koji žele da rade u Albaniji ili Severnoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i da imaju trajnu radnu dozvolu u obe zemlje, što će važiti i obrnuto.

“Neću nikom da se pravdam jer radimo najbolju stvar za građane”

Predsednik je odgovarajući na pitanja novinara poručio da zemlje u regionu, koje su pojedinačno male, neće moći da opstanu ako ne budu sarađivale, pre svega ekonomski, i da je to na korist svih građana, i da ne vidi razlog da se zbog takve inicijative brane od onih koji bi sve da sve vrate u prošlost.

“Ja sam se malopre ljutio na našeg prijatelja Edija Ramu, jer sve vreme kao da se brani. Od čega se branimo? Što radimo najbolju stvar za naše zemlje i narode? Od onih koji bi da nas vrate u 18. ili 19 vek, od onih koji bi da se bijemo ponovo… A, mi samo hoćemo da živimo i radimo jedni pored drugih i imamo normalnu budućnost, da razmišljamo kako ćemo jedni drugima da pomognemo”, istakao je Vučić.

Osvrnuo se i na sinoćni donatorski koncert u Tirani i naveo da mu je bilo i tužno i divno, jer je upoznao albansku kulturu više nego što ju je poznavao ranije.

Rama: Vetrovi prošlosti ovde ne mogu da duvaju

Albanski premijer Edi Rama poručio je po završetku samita “malog Šengena” u Tirani da vetrovi prošlosti tu ne mogu da duvaju.

Na zajedničkoj pres-konferenciji, Rama je rekao da je inicijativa “mali Šengen” izuzetno važna za zemlje regiona i da zbog toga ne razume uporno odbijanje Prištine da joj se priključi.

“Sastali smo se kako bi izgradili most između prošlosti koja nas deli i budućnost i koja nas ujedinjuje”, rekao je Rama.

“Ne razumem zašto Priština ne učestvuje u inicijativi”

Konstantno odbijanje kosovskih organa da prisustvuju za stolom lidera iz inicijative nije, kaže Rama, nešto što može da razume.

“Imamo zajedničku sudbinu na određenom prostoru i u obavezi smo da prevaziđemo prošlost i obezbedimo mir i prosperitet za svu našu decu”, poručio je Rama.

Istakao je da su u Tiranu pozvali svakoga, kao i na prethodnim sastancima, i da je to inicijativa koja nikoga ne isključuje i nije nametnuta ni od koga.

“Moje duboko uverenje da je ceo proces u potpunosti koherentan sa idejom svake od zemalja da postane deo evropske porodice, s tim što ćemo ubrzati taj proces kako bismo na našem prostoru postavili standarde u skladu sa četiri slobode: slobodnim kretanjem ljudi, robe, usluga i kapitala”, naglasio je Rama.

Zaev pozvao lidere svih zemalja u regionu na sastanak u Beogradu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će Albanija i Severna Makedonija preuzeti softverski sistem iz Srbije koji će omogućiti građanima te dve zemlje da mogu elektronski da apliciraju za posao, a da će taj sistem otvoriti priliku svim građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije da rade u ove tri zemlje bez dodatnih dokumenata, radnih dozvola ili viza.

Kako je istakao, 24-časovna saradnja carinskih službi na granici između Srbije i Makedonije već daje rezultate.

Zaev je rekao da će uskoro carinske službe Severne Makedonije i Albanije potpisani sporazum o “one stop shop” na graničnom prelazu Kjafasa, isti kao onaj što već postoji graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije, čiji je primarni cilj da se ostvari slobodan protok u regionu bez ikakvih zadržavanja.

Pozvao je lidere svih zemalja u regionu da učestvuju na sastanku koji će biti održan u Beogradu.

Najavio je da će na sastanku u Beogradu službe za zaštitu i spasavanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisati protokole o brzoj reakciji za spasavanje.

Đukanović: Crna Gora privržena regionalnim inicijativama

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da je Crna Gora posvećena regionalnim inicijativama i da će u narednom periodu učestvovati u razgovorima u okviru inicijative “mali Šengen” i doprinositi da region Zapadnog Balkana u što bližoj budućnosti ostvari svoju evropsku integraciju.

Đukanović je naveo da je premijer Rama tokom radnog dela razgovora pomenuo mogućnost da Crna Gora bude neko ko bi bio domaćin nekog sledećeg sastanka.

U svom obraćanju se osvrnuo i na posetu Draču prenevši da su četvorica državnika danas, nažalost, svedočili o posledicama koje je prirodna katastrofa donela Albaniji i njenim građanima.

Đukanović je rekao da u okviru dijaloga o takozvanom “mini Šengenu” ne prepoznaje u bilo čijem učešću ideju da se EU zameni nekom drugom unijom.

“Kad bi se to pojavilo, naš odgovor bio bio, ‘ne i hvala'”, rekao je Đukanović odgovarajući na pitanja novinara.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još