Nadamo se sporazumu DSK-PS; taksu treba ukinuti

Nakon sastanka sa predstavnicima Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, poslanici nemačkog Bundestaga, Peter Bajer i Kristijan Šmit, održali su u Nemačkoj ambasadi u Prištini konferenciju za medije. Oni očekuju da će Kurti i Mustafa postići dogovor o koaliciji pre konstitutivne sednice skupštine, u suprotnom su novi izbori gotovo sigurni.

Nemački parlamentaci su zvaničnicima Samoopredeljenja i Demokratske stranke Kosova rekli da ponestaje vremena za postizanje koalicionog dogovora, u suprotnom se mora ići na nove izbore.

„Mogu vam potvrditi da je naš utisak da svi funkcioneri obe stranke vrlo dobro razumeju važnost odgovornosti da oforme stabilnu vladu. Vremena ostaje sve manje, jer će 26. decembra biti održana konstitutivna sednica skupštine, što je krajnji rok za uspešnu koaliciju. Ono što mi ne radimo, to je da se ne mešamo u stvaranje koalicije, to nije naša namera, niti naša odgovornost“, rekao je Peter Bajer, poslanik CDU u nemačkom Bundestagu.

Izvesno je da je jedna od glavnih prepreka sporazumu – pozicija budućeg predsednika Kosova.

„Nije vreme za biranje predsednika već za formiranje vlade. Rekao bih da je sporazum trebalo da bude postignut do sada, moja iskustva mi govore da je ovo rezervisano za poslednje veče. Ja sam optimističan da se ovakva pitanja mogu rešiti“, rekao je poslanik CSU u nemačkom Bundestagu Kristijan Šmit.

Sagovornicima su ponovili stav zvanične Nemačke po pitanju kosovske takse na srpsku robu. 

„Naša pozicija je jasna, to nije dobra ideja, takse bi trebalo ukinuti i to smo ponovili. Ipak, naglašavam, mi nikog nismo nagovarali ili sugerisali kakav bi trebalo da bude sadržaj sporazuma, to nije naša namera“, dodao je Bajer.

Nemački parlamentarci su ponovili svoje protivljenje promeni granica na Balkanu ili razmeni teritorija kao deo mogućeg sporazuma Kosova i Srbije. Peter Bajer je od nedavno novi izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope.

Comments

Pročitaj još