Pravoslavno groblje u Lipljanu ponovo na meti vandala; Đurić osudio rušenje srpskih spomenika

Na pravoslavnom groblju u Lipljanu, nepoznate osobe porušile su i oskrnavile više nadgrobnih spomenika, preneo je Kosovo online

Da su nadgrobne ploče na groblju oskrnavljene, primetili su stanovnici Lipljana juče tokom popodneva i slučaj prijavili Kosovskoj policiji.

“Ovo je drugi put u ovoj godini, da su se spomenici na pravoslavnom groblju našli na meti vandala, pre četiri meseca, oštećena su 24 spomenika. Meštani su obavestili policiju u Lipljanu, koja je zajedno sa forenzičarima iz Prištine izvršila uviđaj u popodnevnim časovima”, rekla je za Kosovo Onlajn, Danijela Vujičić. 

Ne zna se tačno kada je došlo do skrnavljenja spomenika, jer su meštani koji su danas došli na sahranu, primetili srušene i polomljene nadgrobne ploče na spomenicima.

U ovom najnovijem talasu uništavanja spomenika, između ostalih, polomljene su dve, od sedam nadgrobnih ploča na porodičnoj grobnici porodice Antić, koja se nalazi na samom ulazu u groblje.

Spomenici na pravoslavnom groblju u Lipljanu do sada su više puta bili na meti vandala. 

Marko Đurić osuđuje rušenje nadgrobnih spomenika u Lipljanu

Rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu još jednom nas je suočilo sa tužnom činjenicom da je proces srpsko-albanskog pomirenja na Kosovu i Metohiji dao veoma malo rezultata, i da iza kulise tobože normalnog života u našoj južnoj pokrajini konstantno jačaju sile kojima mir nije u interesu,naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Mržnja prema živima može biti afektivna, i kao takva je izlečiva, ali kada se mržnja proširi na same simbole nečijeg postojanja, kada se na njenoj meti nađu crkve, groblja i pepeo predaka, ona poprima programski karakter i svedoči o hroničnoj bolesti jednog društva, a ona je daleko teže izlečiva.

Kako da garantujemo mir našim potomcima ako ni naši preci ne mogu da imaju mira – to je pitanje na koje moraju da daju odgovor oni u čijoj je nadležnosti sprečavanje i sankcionisanje ovakvih zlodela.

Srpska groblja su u protekle dve decenije sistematski rušena i skrnavljena, a ti izlivi mržnje prema mrtvima, tretirani kao omanji prekršaj i kršenje javnog reda i mira, nisu ništa drugo do upozorenje živima i manifestacija jednog varvarskog pogleda na svet i život.

Srbija i srpski narod žele mir i prijateljstvo sa albanskim narodom, ali da bi tako nešto bilo moguće moraju se preduzeti najodlučnije mere kako bi se praksa brisanja tragova srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji zaustavila, piše na kraju saopštenja.

Izvor:Kosovo online, Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments