Fogo: Kfor garant bezbednosti na Kosovu

Komandant združenih snaga NATO iz Napulja admiral Džejms Fogo izjavio je da se NATO trudi da održi visok stepen poverenja svih naroda na Kosovu, bilo da je reč o Albancima, Srbima ili bilo kojim drugim narodima, prenosi Tanjug.

Fogo je, u intervjuu za Juropean Vestern Balkans, ocenio da je i dalje nizak stepen poverenja koji Kfor ima među Srbima na Kosovu.

“Kfor izvršava Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN prema kojoj je naš mandat da održavamo sigurno i bezbedno okruženje kako bi omogućili slobodu kretanja širom Kosova”, istakao je Fogo i naglasio da to znači bezbednost na čitavoj teritoriji, jer Kfor nikoga ne favorizuje.

Fogo je naglasio da je cilj da se odnosi među narodima unaprede i održi stabilnost, kao i da kosovske državne institucije dostignu viši stepen demokratije i dodao da će tek kada se to postigne NATO razmotriti smanjenje svog prisustva.

“Ali što se tiče današnje situacije, mi ostajemo ovde”, poručio je Fogo.

Fogo je dodao da očekuje da se na Kosovu uskoro formira vlada, a pomenuo je i izbore koji predstoje Srbiji i nove predstavnike u Evropskoj komisiji i Evropskoj uniji.

“Sada kad je Ursula Fon der Lajen izabrana za predsednicu EK, a Žozep Borel za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost očekujem da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, budući da je on veoma važan”, istakao je Fogo.

Fogo je poželeo institucijama na Kosovu i Vladi u Beogradu uspeh u ponovnom uspostavljanju dijaloga.

Takođe, on je podsetio na to da je Kfor nedavno obeležio 20 godina prisustva na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Foto: RTS
 

Comments

Pročitaj još