• Početna>
  • Vesti>

Takse teške 100 miliona KM: Kosovo lako zamenilo proizvode iz BiH

Ovih dana navršilo se  godinu dana otkako su kosovske vlasti jednostrano uvele taksu od 100 odsto na uvoz proizvoda iz BiH i Srbije, što je rezultiralo enormnim padom izvoza na Kosovo. 

Najveće posledice uvođenja stopostotnih taksi od strane kosovskih vlasti, trpe metalski i agroindustrijski sektor u BiH.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine na Kosovo za devet meseci 2019. iznosio je 11.026.765 KM i manji je za 90,4 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno manji je za oko 100 miliona KM, podaci su Spoljnotrgovinske komore koji govore kakve su posledice odluke kosovske Vlade da pre godinu uvede carine od 100 odsto na proizvode iz BiH i Srbije.

Novo osvajanje

– Ako uzmemo 2017. kao godinu u kojoj smo izvezli rekordna 163 miliona KM robe na Kosovo i ovogodišnji izvoz od 11 miliona KM, evidentno je da smo izgubili preko 140 miliona KM. Ukoliko u to uračunamo i rast izvoza od preko 50 miliona KM koliko smo beležili od 2014. do 2017, onda možemo reći da je gubitak daleko veći, rekao je za O kanal i Oslobođenje potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Dodao je da će jednog dana kada se ukinu takse, bosanskohercegovački privrednici morati da krenu u novo osvajanje tržišta.

– Police, roba i mentalitet potrošača otišli su u dugom pravcu, tržišni udeo su zauzele druge zemlje sa svojim proizvodima i mi ćemo morati krenuti ispočetka, istakao je Egrlić.

Prema njegovim rečima, privreda BiH je izgubila mnogo, pre svega metalski, ali i agroindustrijski sektor.

– BiH je najviše izvozila iz oblasti metalskog sektora, te se najviše izvozilo gvožđe i čelik u proseku 55-60 miliona KM godišnje, prerađevine od mesa – 15 miliona KM, mleka i mlečnih proizvoda deset miliona KM, kazao je Egrlić i dodao da su neki proizvođači mleka odmah prvog meseca nakon uvođenja taksi odustali od izvoza usled ekonomske neisplativosti.

Jedna od takvih kompanija je i sarajevski Milkos.

Milkos je, prema rečima direktora ove kompanije Adina Fakića, sa izvozom na Kosovo prestao odmah nakon uvođenja taksi.

– Gubitak svakog tržišta za BiH je nemerljiv, a što se tiče Milkosa, mi smo zbog prekida izvoza na ovo tržište do sada izgubili oko milion evra, kazao je Fakić.

Dodao je da je kosovsko tržište jako dinamično i bosanskohercegovački proizvodi su odmah zamenjeni drugim, police u trgovinama na Kosovu su pune, a Milkos je nova tržišta našao u zemljama CEFTA i BiH.

Reakcija
– Kada je u pitanju eventualni povratak, sumnjamo da će biti moguće vratiti i deseti deo izvoza, kazao je Fakić ističući nezadovoljstvo odnosom bosanskohercegovačkih vlasti prema ovom problemu.

– Vlasti BiH su dosad pokazale da ih ne interesuju mnogo problemi građana, privrednika, istakao je Fakić, dodajući da će oni nastaviti apelovati na vladu da se uspostave veze sa Kosovom, ali sumnja da će ti apeli naići na reakciju.

Izvor: Oslobođenje, Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još