Sindikat Kosovske policije obustavio štrajk

Danas je u sedištu Sindikata Kosovske policije, na vanrednom sastanku Upravnog saveta, doneta odluka o obustavi štrajka, prenosi Koha.

U saopštenju Sindikata Kosovske policije navodi se da je tema sastanka bila nova situacija koja je stvorena nakon suspenzije Zakona o platama u javnom sektoru od strane Ustavnog suda Kosova.

Takođe, na sastanku je razmatrano stanje kroz koje Kosovo prolazi i na osnovu toga je Upravni savet Sindikata Kosovske policije odlučio da sačeka sa odlukom o ponovnom štrajku, do konačne odluke Ustavnog suda.

“To se zasniva na činjenici da Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona ne tumači ili ne raspravlja o odlukama sudova Kosova, ali traži od Ustavnog suda da pitanje zakona o platama tretira prioritetno”, dodaje se u saopštenju.

Dalj se navodi da institucije Kosova zahtevaju da se sva prava i obaveze koje proizilaze iz Zakona o platama retroaktivno izvršavaju od dana stupanja na snagu tog zakona.

Takođe, na sastanku je jednoglasno odlučeno da se održe sastanci sa nosiocima institucija Kosova kako bi se ispunili dugogodišnji zahtevi Sindikata Kosovske policije – zdravstveno osiguranje, životno osiguranje i Zakon o penzionisanju pripadnika Kosovske policije (zakon koji je dugo u proceduri), rečeno je u tekstu.

Sindikati zdravstva i obrazovanja su danas održali štrajk upozorenja jer je Ustavni sud, nakon zahteva ombudsmana za ocenu ustavnosti, suspendovao primenu novog Zakona o platama, a koji je stupio na snagu 1. decembra.  

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još