• Početna>
  • Vesti>

Ombudsman pokrenuo istragu o prekomernoj upotrebi sile protiv meštana koji su protestovali protiv izgradnje MHE u Štrpcu

Ombudsman pokrenuo je istragu po službenoj dužnosti u vezi sa upotrebom sile od strane specijalnih jedinica Kosovske policije protiv stanovnika opštine Štrpce koji su protestovali protiv izgradnje mini hidroelektrana u ovoj opštini, stoji u odgovoru ove institucije KoSSev portalu, koji već više meseci pokušava da dobije odgovor od ove institucije da li će pokrenuti istragu po službenoj dužnosti u vezi sa ovim navodima.

Meštani opštine Štrpce već godinu dana aktivno protestuju protiv izgradnje MHE u ovoj opštini. Međutim, ono što je svakako obeležilo ove proteste bili su navodi o upotrebni prekomerne sile od strane Kosovske policije. U izjavi za KoSSev, u maju, jedan od povređenih meštana izjavio je da je sedamnaestoro njih medicinski zbrinuto u Štrpcu – ispiranje očiju, sanacija povreda i opekotina, da je jednom učesniku protesta slomljen nos, a drugom ruka. Navodi o prekomernoj upotrebi sile ponovili su se i oktobra, kada je u Donjoj Bitinji desetine ljudi povređeno, uključujući i decu, na još jednom u nizu protesta protiv izgradnje MHE. 

KoSSev portal još od 27. septembra pokušava da dobije stav institucije Ombudsmana u vezi sa navodimo od maja meseca.

Odgovor je bio da Ombudsman nije primio žalbu nijednog građana u vezi sa dešavanjima tokom protesta održanih 3. maja, te da stoga taj slučaj nije istražen i ova institucija nema stav po ovom pitanju.

Od 7. oktobra redakcija KoSSeva čeka odgovor na pitanje da li Ombudsman u navodima koji su izneti u tekstu od maja meseca ne vidi dovoljno osnova da pokrene istragu po službenoj dužnosti i istraži ovaj slučaj. Odgovor nismo uspevali da dobijemo i pored slanja ponovljenih upita ovoj instituciji. Poslednji upit kada mogu da očekuju odgovor Ombudsmana prosledili su pre dva dana.

„Institucija Ombudsmana, u skladu sa ustavnom ulogom i ovlašćenjima i odgovornostima predviđenim Zakonom o Ombudsmanu, pokrenula je istrage po službenoj dužnosti (ex-officio) br. 773/2019, na osnovu izvora informacija sa „Koha.net“, u vezi sa upotrebom sile od strane policijskih službenika – specijalna jedinica protiv stanovnika sela Bitinja, opština Štrpce, koji su izašli da protestuju protiv izgradnje hidroelektrane“, odgovor je sa ove adrese.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još