Šib: Što pre obnoviti dijalog Beograda i Prištine

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib kaže za RTS da će u fokusu nemačkog predsedavanja EU biti proširenje, kao i da zemlje Zapadnog Balkana mogu postati članice EU ako ispune uslove i da to zavisi od samih država. Istakao je da se zalažu za to da se što pre obnovi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

“Novi predstavnik za spoljnu politiku Borel već je rekao da će to biti jedan od njegovih prioriteta. Videćemo da li će imenovati novog posrednika, iz naše perspektive – to bi bila dobra inicijativa.

Činjenica jeste da treba prvo formirati vladu u Prištini. Nadam se da će se to uskoro dogoditi i da će se dijalog obnoviti. U to spada i ukidanje taksi. I EU i Amerika mesecima o tome govore. Smatramo da su takse loše za regionalnu saradnju i da su prekinule dijalog” – rekao je Šib.

Poručuje da je važno  da se pregovori vode u konstruktivnoj atmosferi, a kampanja koju vodi Srbija o povlačenju priznanja ne doprinosi boljoj atmosferi,

“Dijalog o normalizaciji svakako je jedan od naših prioriteta. Na kraju krajeva – to je i uslov u pristupnom procesu za Srbiju, utvrđen u poglavlju 35. Dakle, odnos između Kosova i Srbije mora biti normalizovan na osnovu sveobuhvatnog dijaloga” – rekao je Šib.

Tomas Šib u intervjuu za RTS govori o evropskoj perspektivi regiona, značaju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, nemačkim investicijama, ali i dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još