Koncert ansambla “Venac” iz Gračanice u beogradskom Narodnom pozorištu

Povodom jubileja – 55 godina od osnivanja, Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije VENAC iz Prištine – Gračanice održaće u utorak 17. decembra uBeogradu svečani koncert ” TEŠKO SVUDA SVOME BEZ SVOJEGA” .

Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu, sa početkom u 20h.

Nakon koncerta biće organizovan koktel na kome će Regionalna razvojna agencija Kosova i Metohije predstaviti vina iz Metohije. Koktel će biti organizovan u foajeu druge galerije Narodnog pozorišta.

Ansambl Venac kao nacionalna kulturna ustanova, a pre svega društveno odgovorna ustanova, novi program „Teško svuda svome bez svojega“ uradio je iz ljubavi i poštovanja prema srpskom narodu, koji je predpremijerno prikazan u Gračanici 26. novembra ove godine.
„Teško svuda svome bez svojega“, program Ansambla VENAC povodom 55. godišnjice od osnivanja, predstavlja umetnički iskorak iz okvira administrativnih granica u kojima deluje ova kuća. Kosovo i Metohija su centralni deo srpske srednjevekovne države i prostora u istoriji označenog kao Stara Srbija, a sa koga su se Srbi selili širom Balkana formirajući na taj način srpski kulturni i etnički prostor. Novi program Ansambla VENAC povezuje postojbinu srpske kulture sa novim zavičajima Srba, koji su sa ovog prostora odlazili.
Sa akcentom na nekoliko prelomnih događaja u srpskoj istoriji program „Teško svuda svome bez svojega“ nas iz srednjevekovne Srbije vodi u prostore Vojne granice, potom vraća u predkumanovsku Srbiju i oslobođeno Kosovsko Pomoravlje završavajući put onde gde leži snaga našeg etnosa – na Šar planini, krovu Stare Srbije, sa koje se pruža pogled na sve strane kuda se ovaj narod razlio, a koja čuva epsku tradiciju i nadahnjuje i nove naraštaje.

Pored odigranih 70 koncerata u ovoj godini Ansambl VENAC je uporedo stvarao pomenuti nov program, veoma naporno, sa velikom odgovornošću i uz veoma veliku čast. Nov program, kao i program u prethodnoj godini, prati Povelju o srpskom kulturnom prostoru.
„Srbija, kao matična država srpskog naroda, razvija institucionalne okvire i ostvaruje respektivnu podršku očuvanju kulturnih prava etničkih manjina prema najvišim merilima međunarodne prakse. Stoga se ne može načelno dovoditi u pitanje ni potreba da i kultura srpskog naroda, u Srbiji i Srpskoj, u regionu i dijaspori ili rasejanju, od Trebinja i Herceg-Novog do Subotice i Vršca, od Vranja i Gračanice do Banje Luke, bude razvijana u svojim vrednostima i tradicijama, u oblasti savremenog stvaralaštva tako i u oblasti očuvanja, proučavanja i prezentacije kulturnog nasleđa.“

Zato Ansambl Venac, kulturno samosvestan, ulaže velike napore da odgovorno baštini nasleđe svojih predaka i zato stvara nove programe koji svedoče o kulturnom nasleđu srpskog naroda sa prostora Stare Srbije.

„Nasleđe koje treba da odgovorno baštinimo od predaka čini nezamenljiv oslonac za sigurniji hod generacija samosvesnih potomaka koji učestvuju u kontinuitetu koji nazivamo istorijom, predanjem i kulturom. Jedino narod sa izgrađenom kulturnom samosvešću može biti aktivni član globalne, evropske i svetske zajednice, kao njen dragoceni činilac od kojeg se ne očekuje samo da oponaša izvesne kulturne obrasce nego da ih i stvara.“

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments