• Početna>
  • Vesti>

Dvadeseta redovna sednica SO S. Mitrovica: Broj krivičnih dela u padu; usvojeni zaključci koji osuđuju odluku Osnovnog suda protiv I. Todosijevića

Na redovnoj dvadesetoj sednici SO Severna Mitrovica predstavljen je izveštaj komandira policijske stanice Severna Mitrovica za prvih 11 meseci ove godine.

Sednici je prisustvovalo 17 od 19 ukupno 19 odbornika.

Usvajanje opštinskog akcionog plana za energetsku efikasnost koje je bilo predviđeno za danas, nije održano zbog kako je rečeno, novih informacija vezanih za investiranje planiranog projekta kroz akcioni plan.

Komandir policijske stanice Severna Mitrovica Đorđe Karamarković je predstavio jedanaestomesečni izveštaj i tom prilikom rekao da su registrovani slučajevi kriminalnih dela u padu.

„Što se tiče statističkih podataka i ostalih krivičnih dela, ono je u opadanju i smanjuje se. U toku ovih 11 meseci u policijskoj stanici Severna Mitrovica registrovana su 245 slučajeva od kojih je 219 krivičnih dela. U istom periodu prošle godine, registrovano je 346 od kojih su 340 krivična, što je smanjenje krivičnih dela za 33%“ rekao je Karamarković.

Rad na rasvetljavanju je u odnosu na isti period prošle godine uvećan za 1.5% tako da je procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem u  ovoj godini 66,2% dok je u istom periodu prošle godine taj iznos bio 63,7%.

“U svim oblicima uglavnom imamo smanjenje procenta, recimo kada je u pitanju krivično delo „Telesne povrede“ u prošloj godini smo imali 44 a sada imamo 30 što je smanjenje za 31,8%. U ovoj godini je registrovano 43 slučajeva krađe a prošle godine 66 što je smanjenje za 34,8%” dodao je Karamarković.

Karamarković ističe da je u ovoj godini registrovano je 49 slučajeva teških krađa dok je u istom periodu prošle godine registrovano 40 slučajeva, što je povećanje za 22,5%. U kategoriji razbojništva, u toku ove godine registrovano je 4 a u istom periodu prošle godine 2 slučaja.

Govoreći o prekršajima javnog reda i mira, Karamarković navodi da je tokom ove godine zabeleženo 14 podnetih zahteva za pokretanje postupka dok je u istom periodu prošle godine podneto 67 zahteva što je smanjenje za 71,9%.

On je dodao da je u proteklom periodu policijska stanica Severna Mitrovica zabeležila ukupno 66 saradnje sa drugim institucijama.

Odbornik Nemanja Biševac je ispred Srpske liste predložio usvajanje zaključaka kojim osuđuju odluku Osnovnog suda u Prištini protiv Ivana Todosijevića i tom prilikom pozvali međunarodne organizacije da se u skladu sa svojim nadležnostima oglase povodom ove presude i preduzmu određene mere.

1. Skupština opštine Severna Mitrovica osuđuje prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini protiv gospodina Ivana Todosijevića, za podsticanje na nacionalnu, versku i rasnu netrpeljivost, zato što ovakva presuda otvara prostor za dalju etničku diskriminaciju. Pravo i pravda važe za sve osim za Srbe na prostoru Kosova i Metohije.

2. Skupština opštine Severna Mitrovica podržava predlog „Srpske liste“ da se napuste sve privremene kosovske institucije od centralnog do lokalnog nivoa.

3. Ova odluka nije pravna, nego politička, i ovakve odluke ne vode do pomirenja i stabilizacije kojima svi težimo.

4. Skupština opštine Severna Mitrovica poziva sve međunarodne organizacije da se u skladu sa svojim nadležnostima oglase povodom ove presude i preduzmu određene mere.

Skupština je sa 16 glasova “za” podržala ove predloge.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još