• Početna>
  • Vesti>

Srbi za Srbe: Božićna akcija prikupljanja pomoći za Naskoviće sa KiM

Trogodišnja Dunja Nasković živi u udaljenom i izolovanom selu Odevce koje se nalazi na Kosovu i Metohiji između Novog Brda i Kosovske Kamenice. Jedna je od svega nekoliko dece koja žive u ovom selu, gde je ostalo oko pedesetak Srba.

Dane provodi u dvorištu igrajući se sa bratom Dušanom (4). Za razliku od većine dece koja poseduju razne igračke, mali Naskovići ih imaju samo tri – plastični pištolj, polomljeni obruč dečijeg koša i lutku.

Samohrani otac Dragan teškim radom pokušava da obezbedi najosnovnije stvari za svoju decu, iako je invalid.

Radeći teške poslove ostao je bez palca i kažiprsta. Dragan se, iako nema nikakvu mehanizaciju, bavi poljoprivredom radeći sve ručno.

„Dunja i Dušan su se rodili u preuređenoj štali od tri metra kvadratna u čijem nastavku su bile krave. Tu smo živeli donedavno. Preselili smo se u nedovršenu kuću koju sam započeo. Nažalost, jedva imamo mogućnosti za osnovne potrebe, pa ne možemo da nastavimo radove. Svakako u štali nismo više mogli da izdržimo. Ne zbog mene, zbog njih bih voleo ovo da se završi“, opisuje Dragan uslove u kojima je ova porodica živela i u kojima živi.

FOTO: Srbi za Srbe

„Želja mi je da decu izvedem na pravi put i trudim se da uvek ostanem pozitivan. Jedino što mi teško pada su reči moje ćerke Dunje koja me s vremena na vreme pita kada ćemo imati kupatilo. Videla je da se druga deca kupaju u kupatilu, dok se mi i dalje kupamo u koritu“ – objašnjava Dragan.

Porodica Nasković je prva porodica koju Humanitarna organizacija Srbi za Srbe planira da pomogne u svojoj tradicionalnoj Božićnoj akciji. Ovog puta, zajedno sa Božić Batom pokušaće da Naskovićima obezbede završetak kuće, novo kupatilo i sobu punu igračaka. Da bi uspešno realizovali akciju, potrebno je oko 12.000 evra.

Za ovakav poduhvat potrebna je i pomoć svih donatora SzS, pa zato ova organizacija poziva da se priključite Božićnoj akciji za pomoć porodici Nasković.

Informacije o tome kako se možete pridružiti akciji za pomoć Naskovićima možete pronaći na stranici HO Srbi za Srbe.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još