• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Ukoliko se presuda potvrdi Srpska će pozvati sve Srbe da napuste kosovske institucije

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za novinare povodom presude Ivanu Todosijeviću, da će današnji dan biti upamćen kao crno slovo pravosuđa na prostoru Kosova.

“Ubeđen sam da je ovo jedinstven slučaj da je član predsedništva Srpske liste Ivan Todosijević osuđen, za prekršaj koji se zove verbalni delikt. Od danas ovom presudom, Srbima je oduzeto pravo na govor, slobodu mišljenja, pravo da se brani srpski narod na prostoru Kosova i Metohije tj. pravo da Srbi govore istinu” rekao je Rakić.

Rakić je rekao da Srbi nemaju pravo da kažu istinu i bore se za svoj narod.

“Ukoliko se ova sramna presuda potvrdi na višoj instanci Srpska lista će pozvati sve političke predstavnike, sve svoje sunarodnike koji rade u insitucijama u Prištini, lokalnim samoupravama, tužilaštvu, sudu, policiji da napuste svoja radna mesta. Nećemo dozvoliti da se ovaj slučaj tek tako stavi ad akta i šaljem poruku i Prištini i međunarodnoj zajednici, svi smo mi Ivan Todosijević i nastavićemo da govoirmo isitnu, jer Ivan nije rekao ništa drugo do puke istine” rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske Igor Simić kaže da je ovo prvi put da je neko osuđen po ovom krivičnom delu na teritoriji Kosova i Metohije i da se još uvek čeka reakcija međunarodnih predstavnika.

“Unutar Srpske liste ali i unutar srpskog naroda mi ovu presudu vidimo kao maksimalni nedozvoljeni politički i institucionalni pritisak koji predstavlja institucionalno nasilje prema srpskim političkim predstavnicima, nego zbog onog što je Ivan Todosijević rekao već zbog onog što Ivan kao i cela Srpska lista radi u korist srpskog naroda i korist opstanka Srba na ovim prostorima” rekao je Simić.

Rekao je da “u slučaju da ova presuda opstane postavlja se pitanje da li će kosovsko pravosuđe suditi i finske patologe koji su se ogradili u izveštaju o događajima u Račku, da li će suditi svim novinarima, pa i nekima iz nemačkih redakcija koji su pisali o ovom slučaju i dovodili u sumnju podatke koje iznose pravosudni organi na Kosovu i Metohiji” rekao je Simić istakavši da Srpska lista i svi članovi se trude da budu deo rešenja, a ne deo problema, ali da sve što se dešava u prethodnih nekoliko meseci potvrđuje strahovanje da niko ne želi da nas vidi kao partnere u budućnosti, već žele da na maksimalni mogući način lažnim optužbama eliminišu svakog ko je spreman da se bori za interese srpskog naroda.

Simić je istakao da kao deo 10 poslanika izabranim na zadnjim izborima apsolutno “podržavamo jednoglasnu odluku predsedništva i rukovodstva Srpske liste na čelu sa predsednikom Rakićem da ćemo u slučaju da ova presuda ostane ovakva napustiti sve funkcije i sve institucije na lokalnom, centralnom i svim nivoima jer se postavlja pitanje čemu naša ispružena ruka mira i saradnje u trenutku kada sa druge strane imate ovakvo jedno pravno nasilje nad legalnim i legitimnim predstavnicima srpskog naroda”.

On je građane pozvao na uzdržanost i mir, rekavši da nema mesta za paniku. “Ovde smo svoj na svome da branimo pravo da govorimo istinu, uvek i svuda”  istakao je Simić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još