Centrima za osobe sa invaliditetom nedostaju nadležni

Centar za baznu rehabilitaciju je mesto u kome najosetljiviji članovi društva pronalaze podršku i sigurnost već 11 godina. Glavni finansijer u proteklom periodu im je bila međunarodna organizacija “Save the Children”. Radili su punim kapacitetom. Osim menadžera, edukatora, fizioterapeuta i vozača, u centru si bili zaposleni logopedi, psiholozi, socijalni radnici… Međutim, od prošle godine, svaki vid finansijske podrške je izostao. Novonastala situacija je dovela do toga da ovaj centar radi smanjenim kapacitetom. Ostalo je samo njih četvoro – menadžer centra, edukator, fizioterapeut i vozač, čiji se rad zasniva isključivo na volonterskoj osnovi.

“Sam centar je opremljen kompletno, ima 240 kvadratnih metara. Tu su sale za fizijatriju, imamo teretanu, salu za edukaciju, veliku igraonicu za opuštanje dece, kompjutere, imamo sve uslove koji su potrebni, jedino što nam smeta i što nam fali, to su finansijska sredstva”, ukazuje Biljana Milović, edukatorka Centra za baznu rehabilitaciju, koja je juče bila jedan od panelista na debati održanoj povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovanoj od strane NVO “Aktiv”.

Primećuje da u ovoj godini, na severu Kosova, skoro i da nije bilo projekata usmerenih ka licima sa invaliditetom.

“Pisali smo 10-tak projekata u toku ove godine. Uglavnom je bilo ‘biće’, ‘sačekajte’, ‘budite strpljivi’… Međutim, sve do danas od toga nema ništa. Tako da se nadamo da će nešto krenuti od naredne godine.”

Registracija i održavanje kombija, kao i saniranje stakla na vratima centra, koje je nedavno polomljeno, je pomoć koju su ove godine dobili od Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica dok Opština Zvečan obezbeđuje troškove goriva.

Izostala je čak i zainteresovanost volontera u odnosu na raniji period dodaje Milović koji su, kako kaže, bili jako predani i sa zadovoljstvom pomagali.

Milović dodaje da im je svaka pomoć dobrodošla, te da su njihova vrata otvorena za svakog ko želi da volontira.

Udruženje roditelja dece sa poteškoćama u razvoju „Podrži me“ i Centar za baznu rehabilitaciju, trenutno funkcionišu bez finansijske podrške lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici.

Centar za baznu rehabilitaciju se trenutno oslanja na sopstvene snage, jer je pored institucionalne, ove godine ostao i bez pomoći donatora. Sa druge strane, Udruženje roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” funkcioniše zahvaljujući prvenstveno Odboru za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske, ali ni ovo udruženje nije naišlo na finansijsku pomoć lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici.

Za razliku od Centra za baznu rehabilitaciju, ovo udruženje ima uposlene psihologe, logopeda i defektologa, a može se pohvaliti i velikim brojem volontera. Pored Mitrovice, postoje kancelarije u Zubinom Potoku i Leposaviću, koje su gradonačelnici ovih opština ustupili na korišćenje.

Međutim, budući da nemaju finansijskih sredstava da uposle stručnjake koji bi bili zaduženi za rad u ovim kancelarijama, tim iz Mitrovice je prinuđen da obilazi ove dve opštine.

“Naši radnici odlaze svakodnevno tamo i rade sa decom, a nije nam nimalo jednostavno. I ja mogu reći da smo mi i sami volonteri, ali jednostavno ako nešto želiš, moraš i volontirati. Dosta dugo sam volonter, a pre svega sam majka koja ima cilj… dajmo snagu ovoj deci i uradimo sve da oni napreduju”, kaže Ivana Rakić, predsednica Udruženja roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me”.

Iako se u Mitrovici mogu pohvaliti velikim brojem volontera, to nije slučaj sa opštinama Zubin Potok i Leposavić.

A u Mitrovici rade od 9 ujutro do 9 uveče i to u skučenom prostoru. Očekuju da će se naredne godine i to promeniti, budući da se radi na izgradnji Dnevnog centra, površine 714 kvadratnih metara. Troškovi izgradnje predviđeni su u vrednosti od 280.000 evra.

Glavni finansijer je Odbor iz Republike Srpske, a u pomoć su pritekli i pojedici, kao i nekoliko preduzeća sa ovih prostora. Potraga za donacijama kontinuirano traje, u nadi da će naići na pomoć dobrih ljudi kako bi posao priveli kraju.

“Odbor za pomoć je za svaku vrstu pohvale i tu prosto ne mogu reći ‘hvala’, jer je toliko malo da se izgovori.”

Ipak, kao krunu ovog udruženja, Rakić ističe predani rad roditelja.

“Pre svega moram da kažem da sam ja ponosna na roditelje, na njihovu snagu, na njihovu borbu koliko su oni iskreni i koliko se oni nesebično bore. Kao neko ko vodi ovo udruženje, mogu da kažem da sam ponosna što sam zadobila njihovo puno poverenje i to ću čuvati kao malo vode na dlanu.”

Iako suočeni sa svim tim problemima, iz Centra za rehabilitaciju i Udruženja “Podrži me” poručuju da neće odustati i da će kucati na sva vrata, kako bi dobili neku vrstu pomoći.

 “Iako nemamo ta finansijska sredstva, mi ćemo nastaviti sa radom, jer deca su navikla na centar. To je u stvari kruna našeg uspeha i našeg rada. To poštovanje i ljubav prema deci. Nadam se da ćemo imati neku finansijsku podršku i da ćemo trajati još dugo kao što smo trajali i do sada. Deci je jako potreban ovaj centar. Oni ne samo da se edukuju, vežbaju… oni se i druže, a to druženje njima mnogo znači. Zbog dece mnogo vredi podržati ovaj centar”, zaključuje Biljana Milović.

Udruženo delovanje, je potencijalno dobar model za njihovo bolje funkcionisanje, smatraju učesnici debate.

Debata je održana u organizaciji NVO “Aktiv” u Mitrovačkom društvenom klubu, koji se finansira od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo – KFOS.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još