• Početna>
  • Vesti>

Medicinski fakultet PU obeležio veliki jubilej – pola veka postojanja

Veliki jubilej – 50 godina od osnivanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, obeležen je danas a tim povodom održana je Svečana akademija u sali Doma kulture “Trepča” u Zvečanu.

Na obeležavanju jubileja, istovremeno je otvoren i “Prvi kongres lekara Kosova i Metohije” u organizaciji Medicinskog fakulteta, koji će trajati do 1. decembra a koji okuplja preko oko 300 učesnika iz zemlje i regiona.

Svečana akademija je nastala zahvaljujući studentima i profesorima Medicinskog fakulteta PU.

Obeležavanje je otvoreno himnom “Bože pravde” koju je izveo hor a akademiji su prisustvovali predstavnici javnog, kulturnog i duhovnog života, zvaničnici, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, rektori, dekani, prosvetni radnici, studenti i prijatelji Fakulteta.

Medicinski fakultet iz Kosovske Mitrovice potpisao je povelju o bratimljenju sa Medicinskim fakultetom iz Beograda, Niša, Novog Sada i Fakultetom medicinskih nauka iz Kragujevca.

Dekan medicinskog fakulteta u Prištini Tatjana Novaković je istakla da je put stvaranja ove visokoškolske ustanove bio praćen brojim poteškoćama.

“Medicinski fakultet u Prištini nastao je u posebnom miljeu koji su stvorile generacije intelektualaca sa ciljem da se unapredi obrazovanje mladih generacija i unapredi kvalitet zdravstvene zaštite. Pedeset generacija bi imalo mnogo toga da kaže o svom fakultetu. Nekadašnji studenti sada su istaknuti stručnjaci i eminentni profesori. Pola veka trajanja jedne institucije je vredna referenca bilo gde u svetu. Put stvaranja visokoškolske ustanove bio je praćen brojnim teškoćama, teškim političkim prevrtanjima i na kraju ratnim dešavanjima i NATO agresijom. Ništa nije uspelo da prekine rad našeg fakulteta i uprkos svemu tome, možemo se pohvaliti sa preko 10.000 diplomiranih studenata, 200 nastavnika i saradnika i preko 1000 studenata koji predstavljaju naše bogatstvo” rekla je Novaković.

Ona dodaje da su povodom današnjeg obeležavanja, pripremljena monografija.

“Povodom 50 godina Medicinskog fakulteta napisali smo monografiju. Autori monografije imali su ambiciju i nameru da napišu temeljnu i opsežnu monografiju o svom fakultetu, po sopstvenom nahođenju i viđenju nastojeći da sve bitne i relevantne pojedinosti, prošlosti i sadašnjosti, prikažu u njoj. Tako je nastala jedna lepa knjiga sa puno podataka onako kako su nastajali” rekla je Novaković.

Prikazan je film koji je pripremljen povodom obeležavanja 50 godina postojanja fakulteta a koji govori o uspesima i stradanjima, prošlosti i sadašnjosti kao i o planovima za budućnost.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević pozdravio je prisutne i tom prilikom kazao da Medicinski fakultet ima izuzetnu ulogu u našem društvu kao perspektivna visokoškolska ustanova.

“Danas je veliki dan za naš Medicinski fakultet kao i za naš Univerzitet. To je lep jubilej za naš fakultet, za sve nas pojedinačno koji smo na njemu studirali i ovde radimo, za obrazovni i zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji kao i za naš narod u ovoj pokrajini. Medicinski fakultet osnovala je Vlada Republike Srbije u cilju poboljšanja kvaliteta i unapređenja zaštite stanovništva na prostoru KiM. Ovaj Fakultet kao i drugi fakulteti, u protekla pola veka radili su u i rade u sastavu obrazovnog sistema Republike Srbije. Mi na tome gradimo svoj identitet i svoju perspektivu kao visokoškolska ustanova koja ima izuzetnu ulogu u našem društvu. Za sve ove godine, Medicinski fakultet je svoju misiju uspešno ispunjavao uprkos velikim poteškoćama tokom 90-tih godina i NATO bombardovanja a potom i prinudnog preseljenja u Kruševac. Time slobodno možemo reći da ovaj Medicinski fakultet kao i ceo Univerzitet, delio je sudbinu srpskog naroda i u najtežim trenucima” istakao je Vitošević.

Vitošević ističe da je pored svih problema i teškoća, Univerzitet uspeo da kontinuirano realizuje nastavu.

“I pored toliko teškoća, naš Univerzitet je uspeo da se konsoliduje I opstane u obrazzovnom sistemu Republike Srbije i postane visokoobrazovna ustanova od izuzetnog značaja za ove prostore. Pored svih teškoća, na Medicinskom fakultetu je kontinuirano realizovana nastava i organizovani su najrazličitiji oblici edukacije za medicinske radnike. U tome su učestvovali naši nastavnici, saradnici, nastavnici sa drugih fakulteta kao i istaknuti stručnjaci iz vrhunskih medicinskih ustanova. Zapaženu ulogu imao je naučno-istraživački rad koji se realizovao u institutima fakulteta” rekao je Vitošević.

Predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marko Milenković je kazao da Medicinski fakultet kao jedna od najstabilnijih prosvetnih ustanova pruža izvanrednu perspektivu za budućnost svih svojih studenata.

“Obrazovanje u kontinuitetu u poslednje dve Vlade Republike Srbije predstavlja jedan od državnih prioriteta, državnih interesa i zato je ovaj dan toliko značajan a posebno zato jer Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici predstavlja “žilu kucavicu” srpskog naroda i sprske države na junačkom Kosovu i Metohiji. Oduvek je posao lekara u srpskom narodu bio cenjen, možda čak i najcenjeniji i zbog toga je ovaj dan toliko važan, jer ste izabrali ovu humanu i plemenitu profesiju koja spašava živote. Vaš značaj i ulogu prepoznala je i Vlada Republike Srbije i na predlog samog predsednika već nekoliko puta unazad se dešava ono što nikada nije u Srbiji a to je da se 100 i više studenata odmah po završenom fakultetu zapošljava u ustanovama širom Srbije na osnovu proseka. To se vidi po značajnim finansijskim ulaganjima” istakao je Milenković.

Ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju obratio se Damjan Jović koji je prisutnima poručio da Vlada Republike Srbije i dalje nastaviti da pruža podršku, kako institucijama tako i istaknutim pojedincima.

“Okupili smo se da obeležimo važan jubilej, 50 godina postojanja, posvećenog rada, iskušenja, pobeda i značajnih rezultata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Na Kosovu i Metohiji, ovaj jubilej nosi posebnu težinu i budi posebnu emociju jer svedoči o istrajnosti našeg naroda i države u nameri da stvara, izgrađuje i jača svoje institucije. Medicinski fakultet je ponos jednog srpskog Univerziteta na KiM. Generacije naših lekara i naučnih radnika koje je iznedrio i koji su u najtežim vremenima deleći sudbinu svog naroda, brinuli o zdravlju i životu ljudi na ovim prostorima, svedoči o plemenosti i značaju misije koju fakultet ima već pet decenija. Želim da naglasim da Vlada Republike Srbije prepoznaje i visoko vrednuje vaš rad i da se podrška države vašem funkcionisanju i unapređenju uslova u kojim radite u narednom periodu neće ogledati samo u ljubaznim rečima podrške već pre svega u sve značajnijoj finansijskoj podršci, kako institucjama u celini tako i pojedincu koji svojim zalaganjem i rezultatima to zaslužuje. Ispred Vlade Republike Srbije vam ovom prilikom obećavam da ćemo svakim danom sve snažnije podržavati vaš rad u znaku da rezultat našeg zajedničkog napora neće izostati ni u narednim godinama” poručio je Jović.

Iguman manastira Draganac Arhimandrit Ilarion pozdravio je prisutne u ime Eparhije raško-prizrenske i tom prilikom poručio da je veoma bitno sećati se svojih korena jer oni čuvaju osnovni stub postojanja srpskog naroda.

U ime “Srpskog lekarskog društva” skup je pozdravila i Tatjana Novaković.

Predsednica Skupštine lekarske komore Srbije dr Gordana Lučić je u svom obraćanju istakla da je jedan od izazova sa kojima se lekarska komora suočava u prošlosti, nalaženje najmanjih mogućnosti za pružanje podrške kolegama na Kosovu i Metohiji kojima je svakodnevni rad otežan iz razloga koji nisu povezani sa profesijom.

“Upravo je to razlog za značaj održavanja ovakvog skupa koji je još veći jer nas sve okuplja ovde stvarajući prostor za razna profesionalna izlaganja uspostavljajući saradnju kolega u cilju unapređenja naše profesije. Lekarska komora Srbije je ponosna što je jedan od organizatora prvog kongresa lekara Kosova i Metohije i želim vam puno uspeha u budućnosti” poručila je Lučić.

Predsednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva, glumica i umetnica Ivana Žigon upotpunila je današnje obeležavanje svojim performansom.

Scensko-muzički nastup pripremili su i studenti Medicinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice pod rukovodstvom prof. dr Aleksandra Pavlovića, kojim su simbolično prikazali teške ali i lepe trenutke kroz koje je prošao Medicinski fakultet Priština.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još