Počeo 8. Grafest, festival “baš dobrih filmova”

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“, otvoren je sinoć u Domu kulture Gračanica, osmi put. I ove godine, organizatori su se potrudili da domaćoj publici približe najbolje što aktuelna dokumentaristina na ovom podneblju ima da ponudi.

Naš proslavljeni dokumetarista Zoran Popović otvorio je festival, ukazujući na važnost očuvanja dokumentarnog filmskog izražavanja.

“Osećam da je ovaj festival odjedanput postao važno mesto dešavanja, ne samo za Gračanicu već čini mi se da je festival  postao nešto što uspeva da proširi ono što su bile ideje o kojima se sanjalo na početku i kada je krug bio izuzetno uzan”, rekao je Popović.

I ove godine, publika u Gračanici, ali i Kosovskoj Mitrovici i Šilovu, biće u prilici da u revijalnom delu, pogleda najbolja ostvarenja domaće dokumentaristike koje je odabrala selektor Sonja Đekić, rukovođena jednim kriterijumom – film mora da bude „baš dobar film“.  Za nagradu festivala, u takmičarskom delu, nadmetaće se  15 filmova  autora sa Kosova i Metohije. Selektor u takmičarskom programu je novinar  Nevena Matović.

„U velikoj meri, dokumentarni film uspeva kao voda,  čak i kada su postavljeni obruči, da pronađe svoj put. On je taj koji nam omogućava da razumemo sami sebe,  da ohrabrimo sami sebe, da kažemo sami sebi za šta vredi da radimo,  da se borimo i šta je to u šta vredi da verujemo“ ističe  Popović.

Poseban pijetet ovogodišnjem festivalu daje prisustvo doajena srpske dokumentaristike Svetlane i Zorana Popovića, najvećih stvaralac iz ove oblasti koje Srbija trenutno ima. Pored njih u žiriju su i novinari Đorđe Jevtić i Ivana Vanovac.

Na otvaranju festivala, obratili su se i  Aleksandar Dunđerin, urednik kulturno-umetničkog programa  PKC „Akvarijus“ i  direktor KPC „Božidar Petrović Šandor“ iz Šilova Mladen Stojanović.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je bračni par Popović uključen u ovo,pored Nevene Matović i Sonje Đekić, i nadam se da će to podstaći lokalnu srpsku, pre svega  televizijsku i dokumentarnu produkciju, da bude iz godine u godinu sve kvalitetnija“ rekao je Dunđerin.

Stojanović je izrazio zadovoljstvo što je i Šilovo po prvi put  uključeno u Grafest, i dodao da će dokumentarni film sigurno naći publiku u Pomoravlju.

Glavni program GRAFEST-a nastavlja se večeras  u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Pored filmova iz takmičarske selekcije čije je prikazivanje predviđeno od 17 sati, biće prikazana i dva možda i najbolja dela srpske dokumentaristike poslednjih godina – „Okupirani bioskop“ Senke Domanović u 21 sat, i, film „Linija života“ Darka Bajića u 23.00.

Dokumentaristi  Svetlana i Zoran Popović  će u „Akvarijusu“ od 20 časova održati filmsku radionicu „Dokumentarni film – istina ili interpretacija“.

Festival se završava u petak 29. novembra, kada će u Domu kulture Gračanica u 19 časova biti dodeljene nagrade najboljim autorima.

Organizator festivala je Dom kulture Gračanica, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Opština Gračanica i Skupština opštine Priština.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još