• Početna>
  • Vesti>

“Linijom života” Darka Bajića večeras počinje 8. Grafest

Festival dokumentarnog filma i televizijskih formi “Grafest” počinje večeras u Domu kulture Gračanica, u 19h, projekcijom filma “Linija života” reditelja Darka Bajića.

Pored Gračanice festival će biti održan u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“ i u KPC „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu.

Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela i namenjen je dokumentarnim radovima nastalim u okviru postojećih produkcija na KiM.

Od 29 radova koliko ih je ukupno bilo prijavljeno na konkursu, u konačan izbor ušlo je 15, a selekciju je vršila Nevena Matović.

Najboljima, po oceni žirija, na svečanom zatvaranju biće dodeljene plakete i novčane nagrade.

U revijalnom delu ovog festivala biće prikazani filmovi domaće produkcije, po izboru selektorke Sonje Đekić među kojima i „Baš dobar film“, dva dugometražna filma i blok kratkih filmova reditelja Darka Bajića, zatim film „Okupirani bioskop“ Senke Domanović, kao i kraći filmovi Miloša Tomića, Efima Graboja, Maje Novaković, Nikole Polića i Ivane Todorović.

Žiri ovogodišnjeg „Grafesta“ čine Zoran i Svetlana Popović, osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“, Ivana Vanovac, novinarka i Đorđe Jevtić, novinar i publicista.

Drugog dana festivala u PKC „ Akvarijus “ u Kosovskoj Mitrovici, predavanje pod nazivom  „Dokumentarni film – istina ili interpretacija“ održaće Zoran i Svetlana Popović iz Beograda, koji se profesionalno bave dokumentarnim filmovima kao filmski autori i predavači.

Ulaz na sve festivalske projekcije je besplatan.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još