Potpisana Povelja o bratimljenju opština Jezero i Zvečan

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić i predsednik opštine Zvečan sa Kosova i Metohije Ivan Todosijević potpisali su danas povelju o bratimljenju dve opštine, povodom krsne slave opštine Jezero Svetog Arhangela Mihaila – Aranđelovdana.

Todosijević je rekao novinarima da će povelja biti zvezda vodilja u daljoj saradnji ovih opština u oblasti kulture, turizma i sporta. On je naglasio da je posebno emotivan kada dođe u Republiku Srpsku jer tu živi narod za koji su vezani i od kojeg mogu mnogo naučiti.

– Srpski narod trenutno ima dve kuće, Srbiju i Republiku Srpsku, a one su sazidane na temelju koji se zove Kosovo i Metohija i svima nam je cilj da taj temelj ostane čvrst – rekao je Todosijević i dodao da se opština Zvečan pobratila i sa opštinama Čelinac, Gacko, Bileća i Višegrad.

Ružičićeva je navela da je ovo važan trenutak za opštinu Jezero i prilika za brojne zajedničke projekte.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je prisustovao današnjem potpisivanju povelje, istakao je da će bratimljenja opština uticati na ekonomsku, ljudsku i patriotsku povezanost naroda.

– Srbi na Kosovu i Metohiji imaju dva ključna problema, neizvesnost i nemaju bezbjednost. Oni znaju da u našoj Republici imaju prijatelje koji će stati uz njih i dati im moralnu podršku – rekao je Arlov.

On je zahvalio opštini Jezero koja je pomogla projekat izgradnje dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” na Kosovu i Metohiji, koji je namenjen deci sa poteškoćama u razvoju, te je pozvao sve opštine i lokalne zajednice iz Republike Srpske da to isto učine.

Povodom krsne slave opštine Jezero, u Hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara služena je sveta arhijerejska liturgija, nakon čega su položeni venci na spomen-obeležje za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske iz ove opštine.

Izvor: TV Most

Comments