Vulin: Molim EU da se uzdrži od zapaljivih izjava

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je neopravdano izjednačavanje Srbije i Kosova i pozvao zvaničnike EU da to više ne čine.

“Slušali smo Maju Kocijančič koja povodom najnovijih budalaština koje izgovara Aljbin Kurti, koji još nije ni izabran za premijera, a ponaša se kao da je šef ”velike Albanije”, kaže da poziva i Srbiju i Kosovo, kao da možemo da budemo izjednačeni, da se i jedni i drugi uzdrže od izjava. Evo, ja javno pozivam Maju Kocijančič i Evropsku uniju da se uzdrže od izjava kada je u pitanju i Srbija i pregovori koje vodimo s Kosovom i Metohijom”, poručio je Vulin gostujući u jutarnjem programu RTV Pink.

Vulin je, prenosi Tanjug, ocenio i da je Evropska unija jasno poručila da je ne interesuje perspektiva ovog prostora.

„Vrlo jasno su nam poručili da ne mogu ni da nam kažu ili da daju odgovor na pitanje predsednika Aleksandra Vučića da li nas želite ili ne, da li smo vam potrebni u Evropskoj uniji ili ne, i kada smo vam potrebni. Bili su veoma jasni”, rekao je Vulin.

On je ocenio da su rekli da ne znaju koja je perspektiva ovih prostora i da li će proširenje biti moguće.

„Prema tome, molim vas uzdržite se od izjava po pitanju Srbije, po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji, bavite se svojim problemima, završite unutrašnje reforme, obavestite nas kako ste prošli, a nas ostavite na miru. Uzdržite se od mešanja u naše odnose”, istakao je srpski ministar odbrane.

On se osvrnuo i na izjavu zvaničnice Evropskog parlamenta Tanje Fajon da zemlje kada postanu članice EU moraju da imaju istovetnu politiku kao i ostale zemlje članice.

“To i nije baš tačno, evo pitajte Kipar da li priznaje Kosovo. Pitajte, recimo, Hrvatsku da li priznaje Kosovo. Priznaćete da te dve zemlje ne misle isto. Pet zemalja Evropske unije ne priznaje Kosovo i pitamo se kako su to oni uskladili politiku. Podsetio bih gospođe Kocijančič i Fajon da mi nismo članice Evropske unije, nismo članice vašom voljom”, rekao je Vulin i dodao da “EU ne može nametati Srbiji svoja pravila kojih se ni sama ne drži”.

“Naučite već jednom – niste naši kolonijalni gospodari. Hvala vam na velikoj brizi koju pokazujete prema nama, mi to veoma poštujemo. Pustite nas, uzdržite se od takvih izjava. Molim ih da se uzdrže od zapaljivih izjava, kako to oni vole da kažu”, poručio je ministar Vulin.

Izvor Tanjug/Kosovoonline

Comments