Delegacija SAD sutra u Beogradu o ljudskim pravima Srba na KiM

Delegacija Stejt departmenta na čelu sa ambasadorom Semjuelom Braunbekom, zaduženim za religijska pitanja, sutra će posetiti Srbiju, a sa srpskim zvaničnicima i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom razgovaraće, između ostalog, i o kršenju osnovnih ljudskih prava Srba na KiM, posebno prava na slobodu veroispovesti, saznaje T a n j u g. 

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković rekao je T a n j u g u  da će sa Braunbekom razgovarati o verskim pravima u Srbiji, gde je, kako kaže, naša zemlja ostvarila odlične rezultate, s obzirom na dobar zakonski okvir i uvažavanje slobode veroispovesti za sve građane, što je jako dobro ocenjeno u izveštajima Stejt departmenta. 

Razgovaraće se, međutim, ističe Marinković, i o eklatantnom kršenju prava Srba na KiM od strane privremenih institucija i konstantnom progonu pravoslavnog življa i pokušajima da se obešrabre u slobodi svoje veroispovesti. 

Kako kaže, pravi primer za to je manastir Visoki Dečani kojem još uvek nije vraćena zemlja i gde su prištinske vlasti u nekoliko navrata pokušale izgradnju puta kroz zaštićenu zonu manastira, što su važne činjenice o tome koliko je pogrešan pristup podržavanja takozvanog Kosova koje želi da postane član Unesco. 

Braunbek će se sutra sastati u Skupštini Srbije sa Marinkovićem, a planirano je i da tokom posete Beogradu razgovara sa patrijarhom Irinejom i drugim verskim predstavnicima.

Izvor: T a n j u g

Foto: Fax Max

Comments