Đurić: Kurti okreće točak istorije unazad

Oštru reakciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marka Đurića izazvala je izjava lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija u emisiji “Pressing” na N1 televiziji.

“Aljbin Kurti okreće točak istorije unazad i živi u večitoj 1999. godini, u koju gura i ceo region svojom nespremnošću za dijalog, željom za stvaranje velike Albanije i netrpeljivošću prema Srbima i Srbiji, maskiranom u sinoćnjem intervjuu lošim glumljenjem tolerancije i demokratičnosti.  Njegovo pozivanje na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo je eufemizam za odbacivanje dijaloga, što je on bez ikakvog ustezanja i priznao otvoreno odričući validnost i obavezujući karakter onome što je u dosadašnjem toku dijaloga usaglašeno”, stoji u saopštenju direktora Marka Đurića dostavljenom našoj redakciji.

 ” Na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu i Metohiji čak i sa plaćenom taksom.   Najbezočnijim lažima, Srbima je uskratio pravo na formiranje Zajednice srpskih opština, dogovoreno uz prisustvo i garanciju Evropske unije, izmišljajući čak da se Srbi na Kosovu i Metohiji nisu žalili i demonstrirali protiv prevarantske odluke prištinskog Ustavnog suda kojom je koncept ZSO obesmišljen.   Aljbin Kurti je večeras glumio umiljato jagnje i velikog demokratu, ali svakome je jasno da je on vuk u jagnjećoj koži i da, pored sve agresije koju je u dosadašnjoj političkoj praksi iskazao, u njemu bukti još neiskazani plamen latentne mržnje i nasilništva, od čega će čitav region nesumnjivo imati štetu.  Kurtijev nastup bio je tirada političke nazadnosti, a odbijajući da shvati savremene prilike i odnos snaga u regionu i svetu on čitav zapadni Balkan teži da vrati u mračnu i konfliktima obeleženu prošlost.   Beograd će nastaviti da daje šansu dijalogu, ali sa čovekom ideološki satkanim od mržnje i političkih anahronizama, teško može biti bilo kakvog produktivnog razgovora. 

I činjenica da se srpskoj javnosti Kurti bez ikakvog srama obratio govoreći ispod zastave Albanije, samo potvrđuje njegove velikoalbanske ambicije i apetite, i otvorena je pretnja svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji ali i svakom civilizovanom i miroljubivom stanovniku ovih prostora.   Kurti mora da zna da Srbiju sa Kosova i Metohije neće moći da istisne šovinizmom i ekstremizmom, jer srpski narod je garant našeg institucionalnog prisustva i uticaja na terenu, kao što je i Srbija garant opstanka i postojanja Srba u našoj južnoj pokrajini”, zaključio je Đurić.

Aljbin Kurti je podsećamo ,gostujuči na N1 televiziji rekao da će u novoj kosovskoj vladi Srpska lista biti u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će on biti u koaliciji, rekao je u emisiji Pressing na N1 predsednik Samoopredeljenja i, kako se očekuje, budući premijer Kosova, Aljbin Kurti. Govoreći o ukidanju taksi, Kurti je rekao da će ih Kosovo prvo zameniti “reciprocitetom”, pa tek onda ukinuti, a zatim dobro pripremiti dijalog. “Nemamo luksuz da još jednom propadne dijalog”, dodao je.

“Poštovaću ustav, ali pravim sadržinsku razliku između toga kada je nešto ustavna obaveza i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji, srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost”, rekao je Kurti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još