Kancelarija za KiM donirala mašine poljoprivrednicima u Leposaviću

Poljoprivrednicima u opštini Leposavić podeljena su podsticajna sredstava za podršku razvoju njihove delatnosti. Mašine su donacija iz programa Kancelarije za KiM za razvoj poljoprivrede na Kosovu i Metohiji za 2018. i 2019. godinu.

Dvadeset devet poljoprivrednih domaćinstava dobilo je opremu za navodnjavanje, trimere, motokultivatore, traktorske freze, plugove, tanjirače, balirke.

Dvadeset devet poljoprivrednih domaćinstava dobilo je opremu za navodnjavanje, trimere, motokultivatore, traktorske freze, plugove, tanjirače, balirke.

“Radili smo primitivno, ručno, mehanizacija je bila zastarela, mnogo nam znači kad dobijemo novu mašinu”, kaže Nenad Vukadinović iz Drenova.

Čedomir Grujović iz Sočanice kaže da ima 4,5 hektara zemlje, penzioner je, obrađuje bašte i voćnjake.

U Leposaviću se gotovo svako domaćinstvo bavi poljoprivredom.

“U poslednje vreme imamo ozbiljnije poljoprivredne proizvođače i verujem da ćemo taj trend nastaviti i ubuduće”, kaže Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić, i dodaje da od poljoprivrede može da se živi.

Vlada Srbije je za pomoć privrednicima na Kosovu odobrila 350 projekata vrednih sedam milijardi dinara.

“Očekujemo da se taj deo završi 2019. a deo 2012. Smatramo da će podići mogućnost ljudi na KiM da svojim radim uspeju da proizvedu proizvode koji mogu da se plasiraju kako ovde tako i širom regiona”, kaže Zoran Bojović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Programom pomoći poljoprivrednicima samo u opštini Leposavić Kancelarija za Kosovo i Metohiju je prošle godine izdvojila dvadeset, a ove godine petnaest miliona dinara.

Izvor: RTS

Comments