Proslava Svetog Luke u Velikoj Hoči

U Eparhiji raško-prizrenskoj u crkvi Svetog Luke u Velikoj Hoči, danas je svetom liturgijom koju je služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević obeležena hramovna slava Sveti apostol i jevanđelista Luka.

„Evo stojimo ispred crkve Svetog Luke, dočekasmo da ga danas proslavimo uz Božiju pomoć i da mu žrtvu prinesemo, a šta ćemo drugo, nego samo ono što nam je Gospod dao, hleb, vino, pšenicu i molitve koje smo uzneli u ovoj lepoj porti Svetog Luke“, tim rečima se prisutnim vernicima u besedi obratio prota Milenko.

„Hvala Gospodu Bogu što se mi danas skupismo ovde, da sa našim svečarima proslavimo slavu i da se uvek u zdravlju i veselju, ovde, na trgu Svetog Luke u Manitaškoj mali, okupljamo, pominjemo, učimo i ponavljamo, onda će i naša deca poštovati i nastaviti, da čuvaju i sačuvaju nasleđe u buduće dane“, dodao je.

Istakao je da su crkva Svetog Luke i porta „ukrašena“ zahvaljujući Vladi Republike Srbije.

U autentičnom srednjevekovnom ambijentu, hilandarskog metoha, u Manitaškoj mali, posle liturgije su rezani slavski kolači, porodica Manitašević i Pavlović koji slave krsnu slavu Svetog Luku.

Domaćini hramovne slave, porodica Petrović, čiji sin Luka (12) „slavi ime“ – imendan, običaj koji se tradicionalno poštuje i slavi u Velikoj Hoči, pripremili su za sve trpezu ljubavi u crkvenoj porti, a slavski kolač za sledeću godinu predali su porodici Spasić, njihov sin Filip Spasić (9) je u ime porodice preuzeo komad slavskog kolača.

Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Luke se nalazi u centru Velike Hoče u luku koji obuhvata srednjevekovni Dečanski trg, Dečansku vinicu i saborni hram Svetog Arhiđakona Stefana, na početku Manitaške male, nazvanu po porodici Manitašević koja ovde i danas živi.

Nepokretno je kulturno dobro upisano u registar spomenika kulture Republike Srbije. Sagrađena je u 16. veku, na starom groblju i bila je ukopana u zemlju. Srušena je u 19. veku. Ostaci crkve, poput bočnih zidova sačuvani u visini od dva metra bili su dovoljni za rekonstrukciju koja je izvedena 1997. godine. Obnovljeni hram je tadašnji Episkop raško prizrenski, potonji patrijarh srpski Pavle osveštao 1983. godine.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još