• Početna>
  • Vesti>

Četiri zlatne medalje za kvalitet: Najkvalitetniji livadski med iz Gračanice

Pčelari iz Gračanice Mladen Đokić i Siniša Đorđevic proizvode najkvaliteniji livadski med na prostoru Centralnog Kosova, a potvrda za to stigla je od najrelevantinijih domaćih i međunarodnih ustanova, sajmova i festivala pčelara.

Četiri zlatne medalje za kvalitet: dve sa međunarodnog takmičenja u Tuzli u BiH, dve sa međunarodnog takmičenja u Novom Brdu i još dve srebrne dodeljene od strane Fakulteta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, dokazuju da su dvojica pčelara iz Gračanice ozbiljno posvećena ovom poslu i da im je kvalitet na provm mestu. Priznanja za kalitet meda stigla su od relevantnih ustanova, a konkurecija je, kažu, bila zaista jaka.

“Ovogodišnji kvalitet meda, između ostalih, ocenjivali su sa Univerziteta u Novom Sadu, odnosno Fakultet za prehrambene tehnologije. Tu smo postigli izvanredni rezultat, imajući u obzir da je bilo međunarodno takmičenje i da je bilo preko 90 uzoraka. Od toga polovina je poršla kriterijum za ocenjivanje i ja i kolega Đokić smo osvjili drugo mesto, sredbrno medalju. Na Međunarnodnom takmičenju kvaliteta meda u Tuzli u BiH osvojili smo dve zlatne medalje. Takođe, na međunarodnom takmičenju koje je organizovano u Novom Brdu, osvojili smo dve zlatne medalje, tako da smo i te kako zadovoljni kvalitetom meda”, priča pčelar Siniša Đorđević.

Mladen Đokić, pčelar iz Gračanice, ujedno i predsednik Udruženja “Nukleus” pčelarstvom se aktvino bavi 10 godina i poseduje blizu 60 pčelinjih društava. Pored nagrada koje je sa Đorđevićem osvojio za kvalitet livadskog meda na međunarodnim i domaćim takmičenjma, svojoj kolekcij nagrada pridodaje i dva priznanja: sa Novosadskog sajma poljoprivrede i sa takmičenja pčelara u selu Devojački Bunar nadomak Alibunara u Vojvodini.

“Svakako smo i te kako ponosni na naše pčele, pre svega jer su zaslužne za taj kvalitet, dokazali smo i pokazali da imamo dobre i kvalitetne pčelare među nama, kao i kvalitetan med”.

Siniša Đirđević napominje da je zadovoljan ovogodišnjim prinosima meda u svom pčelinjaku koji broji 35 društava. Ne propušta da kaže da je ova godina, kada je medobranje u pitanju, mnogo bolja u odnosu na prethodne dve.

Đorđević napominje da u jesenjem periodu u pčelinjaku nema posla.

“Uzimljavanje pčelinjih društava zavšrili smo krajem avgusta i početkom septembra. Sada su pčele namirene i ne diramo ih sve do decembra kada ih tretirao protiv varoe i ostalih bolesti”, kaže Đorđević.

Pčelar napominje da se u ovom periodu pčele pripremaju za hladne dane i da rade na zatvaranju i najmanjih rupa na košnici.

“Da je vreme kakvo bi trebalo da bude krajem oktobra, trebalo bi pčela miruje, da su temperature negde malo iznad nule. Međutim, evo i danas temperatura od 25, kao što se vidi po neka pčela izlazi. Ona jednostavno ima instinkt za rad, ali kažem, mi smo spremni za zimu i čekamo proleće i početak te nove godine i pčelinje paše”, priča Đorđević,

Udruženje pčelara “Nukleus” iz Gračanice, relativno je mlado, postoji dve godine i broji blizu 40 članova. Na teritoriji centralnog Kosova, napominju u “Nukleusu”, registrovano je naviše od 100 pčelara.

“Ljudi su shvatili ozbiljnost i važnost u udruživanju i da zajedničkim snagama možemo da se izborimo za bolje uslove pčelarenja”, kaže predsednik udruženja “Nukleus” Mladedn Đokić.   

Treba znati da na teritoriji centralnog Kosova pčelari nemaju uslova za pašu pčela kako što to imaju prouizvođači meda u ostalim krajevima Kosova i Srbije. suncokret, uljana repica se ne uzgajaju ,a takođe nema ni zasada bagrema. Stoga se pčelari oslanjaju na livadsku pašu.

“Mi kao udruženje planiramo da to ne bude tako, planiramo da, evo sad već krajem godine, posadimo nekih 500 medonosnih sadnica. Iskoristio bih priliku da se zahvalim Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja će donirati te sadnice i nećemo stati na tom broju. Trudićemo se da već naredne godine, u proleće, uspemo da obezbedimo najmanje još jedno 1.500 – 2.000 sadnica, da to zasadimo i da moženo da očekujemo neke bolje prinose meda”, pojasnio je Đokić.

Pčelari kažu da je ova godina bila dobra za pčelinju pašu, jer je bilo dovoljno i sunčanih I kišnih dana koji pogoduju razvoju livadskog bilja, pa je samim tim i kvalitet livaskog meda bolji.

Ako je suditi prema statistici koja govori, da je za samo dve godine, od jedva petnaestak članova, Udruženje “Nukleus” dostiglo članstvo koje se bliži broju pedeset i da je na teritoriji centralnog Kosova registrovano gotovo 100 pčelara, to pokazuje da pčelarstvo ovde ima budućnost, a nagrade i priznanja su tu da ovu tvrdnju potrkrepe. 

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još