• Početna>
  • Vesti>

Šta će biti teme oproštajnog sastanka Mogerinijeve i lidera Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije će danas u Briselu biti gost na radnoj večeri koju šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini organizuje za lidere sa Zapadnog Balkana. Dolazak su potvrdili predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kosovski predsednik Hašim Tači, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, sva tri člana Predsedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Sastanak lidera Zapadnog Balkana i visoke predstavnice Federike Mogerini postao je uobičajeni format u poslednjih nekoliko godina.

Ovaj put sastanak će biti oproštajni – s obzirom na to da Federika Mogerini za nekoliko sedmica završava svoj petogodišnji mandat

Na stolu će, među drugim važnim regionalnim pitanjima svakako biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine koji je sada u prekidu već tačno godinu dana, od kada je Priština uvela takse na uvoz robe iz Srbije.

Pre sastanka sa drugim liderima i Federikom Mogerini predsednik Srbije sastaće se sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom gde se očekuje razgovor o stanju evropskih integracija i proširenja EU na Blakan.

Junkerova komisija je po prvi put odredila indikativni datum za prijem Srbije i Crne Gore – 2025. godinu, ali su nedavna dešavanja i stav Francuske da je potrebna prethodna reforma celog procesa i reforma EU, dovela ceo proces u pitanje.

Uoči sastanka, i poruka iz kabineta Federike Mogerini – kaže da nova vlada u Prištini mora da ukine takse od 100 odsto, a da Beograd treba da obezbedi “povoljno okruženje” da bi dijalog mogao da bude nastavljen.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još