• Početna>
  • Vesti>

Kofi: Ne verujem da će Grenel uspeti brzo da reši pitanje Kosova

Stručnjak američke konzervativne fondacije „Heritidž“ Luk Kofi izjavio je da ne veruje da će specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel uspeti brzo da reši pitanje Kosova i ocenio da Vašington treba da bude oprezan sa Srbijom.

Kofi koji je s drugim stručnjacima fondacije „Heritidž“ bliske administraciji američkog predsednika Donalda Trampa uputio savete Grenelu oko rešavanja kosovskog pitanja, rekao je za Glas Amerike da „nije baš realno“ da se dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa postigne do kraja proleća 2020. godine.

„Ako sagledate političku situaciju na Kosovu i da predstoje izbori u Srbiji, ja stvarno ne vidim kako do kraja proleća sledeće godine može da se dođe do nekog velikog sporazuma Srbije i Kosova. Nadam se da nisam u pravu, nadam se da ćemo imati dogovor do tada, ali nisam baš optimista“, kazao je Kofi.

On je ponovio ono što je naveo u pismu Grenelu, da SAD treba da budu oprezne sa Srbijom, jer iz Beograda stižu zbunjujući signali.

„Kao da imate dobrog i lošeg policajca. Predsednik kaže jedno, premijerka drugo, premijerka obično govori, da se tako izrazim, za evropsku publiku. I to ne sme da nas prevari, moramo držati oči širom otvorene. Naravno da treba ostaviti otvorena vrata za Srbiju da se pridruži evroatlantskoj zajednici, ali moramo imati u vidu istorijske, kulturološke, religijske veze (Srbije) s Rusijom i ne možemo da se pretvaramo da to ne postoji“, naveo je Kofi.

On je dodao da se Srbija priključuje Evroazijskoj ekonomskoj uniji, održava vojnu vežbu s Rusijom i da je to prvi put da se sistem S-400 vidi na nekoj vojnoj vežbi van granica Rusije.

„Narod u Srbiji ima tendenciju da gleda prema Evropi i NATO, i mislim da će vremenom sve više ljudi shvatati da je budućnost bolja u evropskoj zajednici nego u Evroazijskoj ekonomskoj uniji. Ali, biće potrebno vreme i smena generacija da bi se to desilo. Sada, u eri Tvitera, Fejsbuka, vesti koje idu 24 sata – želimo sve brzo. Za ovo će ipak biti potrebno vreme“, rekao je Kofi.

Kofi, koji je Grenela savetovao da „ne bude kartograf“ i protivnik je razmene teritorija između Srbije i Kosova, kazao je da stav bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da se SAD ne protive teritorijalnim korekcijama predstavlja „lošu ideju“.

„Treba da mislimo o efektima etničkog crtanja granica u Evropi. Otvoriće Pandorinu kutiju ne samo na Balkanu, već i šire. Mnogi se pitaju zašto bi se Amerika uopšte mešala u dogovor dve zemlje. Zato što smo uložili mnogo novca naših poreskih obveznika, vojska je mnogo uložila i delom smo odgovorni za nastanak Kosova kao nezavisne države. Razmena nekoliko hiljada hektara zemlje, kako bi se zadovoljili politički zahtevi, može vrlo negativno da utiče na region, Evropu, a konačno i na američku nacionalnu bezbednost“, naveo je Kofi.

On je dodao da je „plan B“ da se obe strane ohrabre da vladaju svojom teritorijom tako da poštuju prava verskih i nacionalnih manjina.

„Ima mnogo zemalja u Evropi koje imaju nacionalne manjine i žele da ih zaštite, pa ne prekrajaju granice. Ovo je primer na koji sam upozorio u pismu (Grenelu), da se treba čuvati onih koji predlažu brza i laka rešenja“, rekao je Kofi.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još