Đurić i Jelst o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstom, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Đurić je sagovornika upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, upozorivši da se pritisci na srpski narod u pokrajini svakodnevno pojačavaju, i da politički akteri u Prištini region vode putem nove destabilizacije.

Lideri albanskih stranaka koje su osvojile najveći broj glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima svojim političkim porukama umanjuju šanse za nastavak produktivnog dijaloga Beograda i Prištine, ukazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, neprimereno je i nedopustivo da se relativizuju obaveze koje je Priština na sebe preuzela u dosadašnjem toku briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Srbija će se, prema Đurićevim rečima, boriti za očuvanje regionalne stabilnosti i istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da ćemo u nekom trenutku u budućnosti i u Prištini imati privremenu administraciju sposobnu da shvati da je to jedini koncept koji vodi zajedničkom boljitku.

Za početak, Beograd od nove političke većine u Prištini, umesto velikoalbanske propagade, očekuje da hitno povuče takse na robu iz centralne Srbije i počne primenu onoga što je do sada dogovoreno u briselskom dijalogu, objasnio je Đurić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments