Vulin: Sada je na EU da održi reč o Briselskom sporazumu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin navodi da je sada red na međunarodnoj zajednici da pokaže da je kredibilan partner i učini sve da se Briselski sporazumi realizuju, odnosno da ne dozvoli Prišitni da određuje šta će od dogovora biti ispunjeno a šta ne.

Aleksandar Vulin navodi da će svaki razgovor biti otežan, a sporazum nemoguć, ako se bude dopustilo Albancima da maštaju i rade na stvaranju “velike Albanije”.

“Bude li se dopustilo Albancima da sami procenjuju šta će sprovesti, a šta neće sprovesti, bude li im se dopustilo da maštaju i rade na stvaranju ‘velike Albanije’, svaki razgovor će biti otežan, a sporazum nemoguć”, rekao je Vulin.

Dodaje da Beograd i srpski zvaničnici da nisu verovali u reči Evropske unije, da nisu verovali u reč međunarodne zajednice, ne bi ni potpisivali Briselski sporazum.

“Sada je na njima da pokažu da su kredibilan partner i da pokažu da će sve što je dogovoreno biti sprovedeno”, rekao je ministar odbrane.

Ocenjuje da je sada pitanje kako će EU reagovati na kršenja sporazuma, da li će rukovodstvo EU imati reč, ispoštovati ono što je dogovoreno i sprovesti ono zbog čega su bili garant sporazuma.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo još jednom dokazuju da nemaju reč.

“Ne mogu Albanci da misle da će oni odlučivati o tome koji sporazumi će se primenjivati, a koji neće”, rekao je Vulin i dodao da sve što dolazi od Kurtija više nije iznenađenje ni pitanje za Srbiju kako će ona reagovati.

“To je pitanje i iznenađenje za EU – šta će oni da urade kao garanti Briselskog sporazuma i svega što je iz Briselskog sporazuma moralo da proistekne”, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments