• Početna>
  • Vesti>

Izložba grafika i matrica Milene Cvetković u utorak u galeriji Fakulteta umetnosti

Izložba grafika i matrica Milene Cvetković pod nazivom “Morfogenetska polja” biće otvorena u utorak (29. novembar) od 19 časova u galeriji Fakulteta umetnosti.

Izložbu Morfogenetska polja čine matrice i grafike nastale u kombinovanoj tehnici monotipije i kolografije. Reč je o seriji radova nastalih u okviru master projekta Tkanje svetova – tkanje matrica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a idejno proizašlih iz naučnih teorija o nastanku sveta, iz drevnih simboličkih i ritualnih transponovanja i prevođenja sopstvene kosmogonije o slici sveta.

Monotipija ili grafika u jednom otisku je unikatna grafika koja svoj tehnološki nastanak duguje grafičkim tehnikama, a neponovljivost slobodi slikarskog čina. Kao tehnika, na sebi svojstven način, negira važeći civilizacijski kod mega multiplikacije u najširem smislu koje to značenje može da podnese. Kombinovana sa kolografijom (promenljivom istkanom matricom) na jedan simboličan način prikazuje konfiguraciju sila i čini vidljivim čitav niz pojedinačnih polja stvarajući neponovljiv likovni svet.

Kako sistemi uče i prosleđuju informacije, kako nastaje život i razvija se, možemo razumeti jedino u ovom dinamičnom kontekstu kretanja, interakcije i promena. Morfogenetska polja su nevidljivi nacrti i tvorevine koje oblikuju svet. To su polja u kojima nastaje oblik. Svemir koji je u stalnom razvoju ima vlastiti život i um. Svako od nas svojim tkanjem uzrokuje promene u toj živoj mreži morfogenetskih polja i utiče na razvoj tog embriona stvarajući nove oblike, navike, pomerajući smer čitavog kolektivnog rasta, svesti i sećanja. Sledstveno tome, otisak takvog tkanja u tehnici monotipije predstavlja celokupnost i neponovljivost jednog likovnog izraza.

Milena Cvetković je rođena 1990. godine u Vranju. Diplomirala na Fakultetu umetnosti Priština – Zvečan, na smeru grafika, u klasi prof. mr Tomislava Trifića. Zvanje master likovni umetnik stekla na istom smeru Akademije umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom prof. mr Anice Radošević Babić. Učesnica brojnih umetničkih projekata i likovnih kolonija. Kolektivno i samostalno izlaže grafike, crteže i slike od 2011. godine.

Radove je moguće pogledati od 29. do 12. novembra.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još