Osmani: Nema roka za konačni sporazum Beograda i Prištine

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani izjavila je povodom spekulacija o navodnom roku za postizanje sporazuma Beograda i Prištine do proleća 2020. da nema roka za postizanje konačnog sporazuma.

Vjosa Osmani je za Glas Amerike na albanskom (VOA), zamoljena da prokomentariše navode o, “brzom roku koji je postavila međunarodna zajednica od nekoliko meseci ili do sledećeg proleća”, rekla da se taj rok ne odnosi na postizanje konačnog sporazuma dve strane, već da najkasnije do tada Beograd i Priština treba da ponovo sednu za pregovarački sto.

“Koliko ja razumem i verujem da sam pravilno razumela sa ovih sastanaka, nije da neko očekuje da će konačni dogovor biti postignut u martu 2020. jer to nije realno očekivanje”, navela je Osmanijeva.

Ističe i da u trenutnim okolnostima ne vidi mogućnost postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, ali je dodala da se verovatno mogu postići dogovori o određenim pitanjima tehničke prirode.

“Radije bih rekla da dijalog do marta 2020. može da reši pitanja primene postojećih sporazuma, može da rešava pitanja vezana za ekonomski razvoj, uklanjanje prepreka slobodnom kretanju, trgovinska pitanja, ali za finalni sporazum je potrebno više vremena, potrebno je više posvećenosti i naravno to zahteva prihvatanje stvarnosti od strane Srbije, što trenutno ne postoji”, smatra Osmanijeva.

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova je, između ostalog, rekla da je njenoj DSK i Samoopredeljenju Aljbina Kurtija zajedničko to što se protive ideji o razmeni teritorija sa Beogradom.

“DSK i Samoopredeljenje se dve godine bore protiv opasne ideje podele, ili razmene teritorija – ove stare rusko-srpske ideje koja je nažalost nedavno našla saveznike i na Kosovu”, rekla je Osmanijeva.

Dodaje da nikako neće dozvoliti da takve ideje, koje, kako je navela, “osporavaju kosovske granice”, budu deo dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments