Komandna struktura OVK pozvana u Hag

Tužilaštvo Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u Hagu od početka godine poziva i razgovara sa komandnom strukturom Oslobodilačke vojske Kosova, a udruženja ratnih veterana upozoravaju, da bi uskoro moglo doći do prvih hapšenja, piše Zeri.

Prema pisanju tog prištinskog lista, Tužilaštvo Specijalnog suda sa sedištem u Hagu, do sada je pozvalo dva generala, članove štaba i komandante operativnih zona, a u ponedeljak je stigao poziv komandantu generalštaba OVK, Azemu Sulji.

Pozivi Tužilaštva Specijalnog suda su,  kako navodi Zeri, učestaliji u poslednjih deset dana, a prema podacima Organizacije ratnih veterana stiglo je oko 50 poziva.

“Ukupan broj pozvanih je dostigao 110, ne računajući one koji nisu bili članovi OVK ili koji nisu iz privatnih razloga objavili svoj poziv“,  rekao je predsednik Organizacije veterana OVK Hisni Gucati.

Pozivajući se na portal Insajderi, Zeri navodi da “još nije poznato kada će Azem Sulja, koji se nalazi u pritvoru zbog optužnice u slučaju ‘Zemlja’, biti saslušan“.

Kao osumnjičeni, 6. februara je u Prištini, saslušan i Sulejman Seljimi, u svojstvu komandanta OVK.

U Hagu su takođe saslušani i bivši šlanovi Generalštaba OVK: Sokolj Bašota, Jakup Krasnići, Bisljim Zirapi i Ljahi Brahimaj.

Bašota, bivši zamenik komandanta Generalštaba, saslušan je u Hagu u septembru, a po povratku na Kosovo, kako piše Zeri izjavio je “da mu je Specijalni sud ponudio sporazum koji je po njegovom mišljenju, koristan za njega, ali štetan za OVK“.

U julu je saslušan i bivši  portparol i član Generalštaba OVK Jakup Krasnići koji se povodom poziva nije oglašavao, niti je poznato u kom je svojstvu bio saslušan.

Zirapija, bivšeg šefu Generalštaba, je 4. avgusta saslušalo Veće Specijalnog Tužilaštva.

Ove godine je saslušan i Ljahi Brahimaj, član Generalštaba OVK i po pozivu je rekao da će sarađivati sa Specijalnim sudom kako bi svedočio.

“Nije bitno da li ću biti optuženi ili svedok. Gospodin Haradinaj i ja, kao i cela OVK, sarađivali smo sa Tribunalom. U to vreme kada sam bio poslanik, glasao sam protiv Tribunala, jer sam ga smatrao nepoštenim prema Kosovu, jer je ovo sud samo za Albance “, izjavio je tada Brahimaj.

Iako je veteranska organizacija Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) potvrdila da je 110 ljudi pozvano na razgovor od strane Specijalnog suda, oko 70 ih je javno objavljeno.

Pored komandne strukture, najveći broj pozvanih čine bivši pripadnici OVK koji su bili u sastavu brigada i bataljona četiri operativne zone OVK.

U Hagu je početkom januara saslušan i bivši načelnik vojne policije u operativnoj zoni Lab, Nazif Mehmeti, poznat kao, komandant Dini.

Specijalni sud je u decembru, 2018. kao osumnjičenog pozvao i Remziju Šalju, poznatog kao “Crvena jabuka“.

On je odbio poziv, a zatim prihvatio u junu 2019. godine, a kosovski sud je Šalju osudio na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Ostali bivši pripadnici OVK, takođe su dobili poziv Specijalnog suda: Agim Kući, Sabahudin Cena, Baškim Ndrecaj, Isuf Gaši, zvani “Baca”, komandant Ramiz Ćerići – Lav, Safet Sulja, Naser Krasnići, Ahmet Rahmanaj, Imer Imeri, Fljamur Hoti i Riljind Beriša, kao i komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Kadri Kastrati.

Kastrati se povodom poziva prošle nedelje, obratio saopštenjem u kome je najavio da će biti salušan  u prvoj nedelji novembra 2019. godine i bio je zamenik komandanta u operativnoj zoni Lab, tokom rata 1998-1999. godine.

Tokom oktobra, pozive su dobili, ministar pravde Abelard Tahiri i predsednik opštine Orahovac Smajlji Ljatifi.

Vršilac dužnosti ministra u vladi, Ramuš Haradinaj je, kako navodi Zeri, dobio pre dve nedelje poziv kao svedok i da ga on “nije iznenadio jer ga je očekivao“

Tahiri je izjavio da je poziv usledio nakon razgovora koje je imao sa Specijalnim sudom.

Na spisku Tužilaštva Specijalnog suda za Kosovo su: Mendim Daka, Avdi Ibrahimi, Ibrahim Gaši, Jetulah Krasnići, Isni Kiljaj, Fazlji Behrami, Gani Krasnići, Miljaim Ljatifi, Šaban Sulja, Naim Miftarin, Salji Mustafa – Calji, Fatmir Sopi, Sejdi Veselji, Besim Bajrami, Mehmet Suljaj, Avdi Ibrahimi kao i kapetan Generalštaba KSB-u, Petrit Bojadžiu.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu je 2015. godine osnovala Skupština Kosova na osnovu istrage zločina koje su Albanci navodno počinili tokom rata na Kosovu.

Poslanici su sa 82 glasa za, 5 protiv i 1 uzdržanim glasali, za neophodne Ustavne amandmane kako bi se ovaj sud formirao.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još