• Početna>
  • Vesti>

Ekološki vašar u školskom dvorištu u Severnoj MItrovici

U okviru projektne nastave, učenici i njihovi nastavnici iz Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Severne Mitrovice organizovali su danas u svom školskom dvorištu ekološki vašar pod nazivom „Prirodu štedi, sebe obezbedi“ – na kojem su izlagali i prodavali svoje proizvode.

„Namera nam je bila da deca izgrade svest o ekologiji, o štednji vode, struje, hrane, jer ima mnogo dece u svetu koja su gladna. Mislim da je kompletna priča uspela, jer su se učiteljice i naši đaci potrudili da  svojom kreativnošću učine sve da ovaj vašar u potpunosti uspe“, rekao je za Kosovo Onlajn direktor škole Miodrag Jovanović.

Izložene proizvode i kreacije kupovali su uglavnom roditelji dece iz ove škole, a prema rečima Jovanovića, deo prikupljenih sredstava biće prosleđen u humanitarne svrhe za potrebe Udruženja „Podrži me“, dok će ostatak biti iskorišćen za potrebe škole.

Stalak za olovke, napravljen od starog CD-a, maštom je oplemenila i učenica četvrtog razreda Emilija Premović.

„Veoma sam se radovala održavanju ekološkog vašara zato što je to čarolija koja deci donosi radost. Danas su se deca potrudila da od svojih raznih starih igračaka naprave zanimljive predmete koje su ponudili na prodaju deci i odraslima“, rekla je za naš portal Emilija.

Specijalno za svoje drugove, maketu aviona od stare plastične flaše napravio je desetogodišnji Dušan Čukić.

„Ja sam napravio ovaj aviončić koji je u muškim bojama i prodaću ga za sto dinara samo dečacima“, rekao je Dušan.

Kreativnošću se istakla i Dušanova školska drugarica Teodora Zarković, koja je od obične papirne kutije i papira napravila macu robota.

„Svrha našeg projekta je da decu naučimo da od starih stvari možemo da napravimo zanimljive igračke. Ja sam napravila macu robota i odmah sam je prodala“, poručila nam je malena Teodora.

Na ekološkom vašaru, koji je organizovan u okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, učestvovali su učenici od prvog do četvrtog razreda OŠ Sveti Sava.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još