• Početna>
  • Vesti>

“Sajam knjiga u gostima” u Gračanici i Kosovskom Pomoravlju

Izdavačka kuća „Službeni glasnik” iz Beograda, Međunarodni beogradski sajam knjiga i Dom kulture „Gračanica” organizuju program „Sajam knjiga u gostima” 25. i 26. oktobra u Gračanici i Pasjanu kod Gnjilana, u okviru koga će biti predstavljen portret jednog od najpoznatijih ruskih pisaca mlađe generacije Sergej Šargunov.

Povod njegovog gostovanja na 64. beogradskom sajmu knjiga jeste njegov roman „Album bez fotografija” koji je objavila ova beogradska izdavačka kuća u prevodu Milene Mićunović.

Ruski pisac Sergej Šargunov rođen je u Moskvi 1980. godine, studirao na Univerzitetu Lomonosov, po profesiji je novinar, a trenutno je deputat u Državnoj dumi Rusije. „Album bez fotografija” nudi fotografsko sećanje na proživljeno, na lično iskustvo našeg savremenika, kojeg veoma pogađa ono što se dešava s Rusijom i oko nje. Šargunov je bio učesnik političkih zbivanja koja već sada mogu da se nazovu najnovija istorija Rusije. Njegova literatura i pogled na svet oličavaju savremeno rusko i postsovjetsko društvo. Iako mlad pisac, već je postao lice novog realizma u ruskoj književnosti. Knjiga je autobiografska, napisana s ljubavlju i nepoštedno – u odnosu i prema domovini i prema sopstvenom daru.

U okviru programa „Sajam knjiga u gostima“ 25.10. Sergej Šargunov predstaviće se gračaničkoj publici u Čitaonici „Darinka Jevrić“ u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom od 14 časova. Narednog dana 26.10. pisac će u Pasjanu kod Gnjilana, učestvovati na svečanostima i u programu povodom prve godišnjice od kanonizacije Svete Bosiljke pasjanske.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još